Giscard d´Estaing: Europski ustav nije mrtav

BIVŠI francuski predsjednik i predsjednik Konvencije o budućnosti Europi Valery Giscard dEstaing u ponedjeljak je ocijenio da nacrt europskog ustava, kojeg je razradila Konvencija, "nije mrtav", izrazivši želju da se ustav usvoji do "kraja 2004.".

Nacrt ustava "nije mrtav", jednostavno "se nismo uspjeli dogovoriti", priopćio je Giscard dEstaing na privatnom francuskom radiju Europe Un.

"Zemlje osnivači su održale svoje jedinstvo i spriječile najgore, spriječile su da se cijeli projekt naprosto raspadne. Dokument "je još uvijek na stolu", kazao je čelnik Konvencije, koja je pripremivši prijedlog ustava završila sa svojim poslom.

On je ocijenio da bi zemlje osnivači Europske unije trebale pokrenuti sveobuhvatnu "političku i diplomatsku akciju" u korist europskog ustava. Te bi akcije, prema njegovom mišljenju, trebale prvenstveno biti usmjerene na buduće članice EU.

Na posljednjem summitu EU u Bruxellesu, 15 sadašnjih i 10 budućih članica EU nije se uspjelo dogovoriti o ustavu, jer Španjolska i Poljska nisu prihvatile novi sustav dvostruke većine koji smatraju manje prihvatljivim od sporazuma iz Nice 2000. godine.

Pročitajte više