Gjenero: Afera oko snimke iz Banskih dvora najviše odgovara Milanoviću koji gubi podršku u stranci

Screenshot: HRT

POLITIČKI analitičar Davor Gjenero gostovao je u Studiju 4 HRT-a gdje je prokomentirao aktualne teme, od skandala o snimci iz Banskih dvora koju je Kolinda navodno pokazala Petrovu, pa sve do izbjegličke krize.

"Meni se čini da ova tema sada izlazi u javnost kao svojevrstan spin koji odgovara Zoranu Milanoviću, on je u trci za novi mandat u stranci a tu mu ne cvatu ruže. Predbacuju mu u stranci da je izgubio izbore", komentirao je Gjenero činjenicu što se posljednjih dana opet aktualizirala priča o spornoj snimci Mostovih zastupnika u Banskim dvorima za vrijeme pregovora za sastavljanje Vlade, a koju je navodno Kolinda pokazala Petrovu.

"Čini mi se da je Milanoviću interes da se način dodjele mandata pokuša prikazati nelegitimnim", zaključuje Gjenero.

Zašto još nije imenovan novi ministar branitelja nije mogao reći jer nema insajderskih informacija na osnovu kojih bi mogao donijeti određene zaključke.

"Očito je da među koalicijskim partnerima postoji problem u rješavanju problema, a očito je da nikome nije u posebnom interesu doći na to mjesto", rekao je Gjenero.

"Prošli ministar je funkcionirao na rubu svojevrsnog klijentelizma, to nije dobro, iz te situacije svatko pokušava pomoć", dodao je.

"Puletić nije radikal ni nacionalist"

Gjenero smatra da je Pauletić pristojan i pametan. "Neobično je rješenje sa Pauletićem, on ne dolazi iz turističkog sektora. Da dolazi iz turističkog sektora Pauletić ne bi imao ove probleme. On je pristojan, pametan i izuzetno inteligentan čovjek koji će se snaći u svakoj vodi u koju ga bacite. Greška Vlade, te njihove koordinacije između Mosta i HDZ-a je da nisu unaprijed predvidjeli gdje bi mogli biti Pauletićevi meki trbusi i da se nije odmah aktivno u javnosti taj problem pokrilo. Pauletić nije radikalni desničar niti nacionalist, on je čovjek teška jezika", rekao je Gjenero.


Smatra da je proračun prvi ključni test ove Vlade.

"Vlada je stabilna koliko je stabilna njena potpora u parlamentu. Ona nije prošla prvi ključni test, proračun, a pitanje je jesu li ministri sposobni provoditi proračun", rekao je Gjenero.

Osvrnuo se na odnos Karamarka s Tihomirom Oreškovićem i predsjednicom Kolindom.

"Među političarima imate uvijek odnos konfliktne suradnje, svaki demokratski poredak na tome počiva. Očito je da u ovom trenutku nemamo vlast članovi koje bi se puko međusobno podržavali, imamo konkurente na vlasti. To može biti dobro i produktivno ako nađu model usuglašavanja interesa, da jedni ne blokiraju druge", smatra.

"Trenutno je nezgodno što jedan slučaj visi dosta dugo, to je pitanje šefa SOA-e Dragana Lozančića. To je neugodna stvar, očito je da se s jedne strane u cijeli proces ušlo pogrešnom procjenom odnosa HDZ-a i Mosta, a sve se zaoštrilo pogrešnom procjenom predsjednice Republike kad je u pitanju prioriteti predsjednika Vlade. Međutim, to još nije nikakva ozbiljna kriza, slična situacija je bila u vrijeme predsjednika Mesića i premijera Sanadera. Orešković mora pokazati da je on ključni akter izvršne vlasti", rekao je Gjenero.

Gjenero smatra da je Komadina neugodniji za HDZ


Osvrnuo se i na predstojeće unutarstranačke izbore u nekoliko stranaka, poglavito na one u SDP-u.

"Ako u SDP-u dođe do promjena onda ćemo dobiti jednu vrlo interesantnu političku situaciju. Dobit ćemo da je u vodstvu SDP-a čovjek koji je uključen u izvršnu vlast na regionalnoj razini, čovjek koji je izrazito dobar upravljač i čovjek koji očito ima velike političke ambicije. Ta situacija bi za HDZ mogla biti puno neugodnija od starog prepoznatljivog protivnika koji ima neugodnu, ali potpuno predvidivu retoriku", rekao je Gjenero.

"Ako se HNS odluči maknuti od ljevice ima dva izbora: jačati politički centar i biti centristička opozicija i gurati Most prema desnici ili ući u nekakav oblik političke kohabitacije sa HDZ-om. Meni se ova prva varijanta čini vjerojatnijom", komentirao je Gjenero izbore u HNS-u.

Situacija s izbjeglicama je, smatra Gjenero, nezgodna.

"Ova Vlada dobila je neugodno nasljeđe kad je u pitanju izbjeglička kriza. Prošla vlast nije radila ništa konkretno osim što je na pristojan i korektan način transportirala te ljude u nevolji.

Međutim, kontaminirala je odnose s našim ključnim političkim saveznicima. Ova vlast pokušava surađivati s Austrijom i Slovenijom. Ono što je činjenica, ako EU donese svoju skupnu politiku prema izbjeglicama, Hrvatska mora preuzeti svoju ulogu.

Hrvatska mora preuzeti skrb o jednom dijelu izbjeglica. Kod nas je dobro što kod nas nema onog tipa ksenofobije koja je sve brojnija u Europi, moramo imati puno empatije prema tim ljudima. Milanovićevu Vladu za taj dio ne smijemo kritizirati, to je radila dobro", zaključio je Gjenero.
 

Pročitajte više