Gjenero: Izručenje Kapetana Dragana ovisi o tome koliko je ozbiljno hrvatsko pravosuđe odradilo svoj posao

"AUSTRALSKI sustav nije takav da brani izručenje svojih građana. No, njihova sudska vlast mora procijeniti osnovanost dokaza što ih postavlja strana koja traži izručenje" - započeo je svoj komentar na uhićenje ratnog zločinca politički analitičar Davor Gjenero.

"Sam rezultat, odnosno izručenje Kapetana Dragana Hrvatskoj, uvelike ovisi o tome koliko je ozbiljno hrvatsko Ministarstvo pravosuđa odradilo svoj posao." - kazao nam je Gjenero dodajući kako Australci imaju obvezu ozbiljno se ponašati jer se prilikom izdavanja viza vrlo rigorozno odnose prema onima koji traže ulazak u zemlju.

Australci, naime, prilikom izdavanja viza postavljaju pitanja o eventualnom sudjelovanju u ratu i eventualnim počinjenim ratnim zločinima.

No, Kapetan Dragan vjerojatno nije morao tražiti vizu za ulazak u Australiju jer je kao mladić već živio u Australiji pod imenom Daniel Snedden.

"Politički aspekt ima određenu vezu s cijelom pričom, ali i odnos australskog društva. Činjenica je da se Vasiljković našao u sukobu s australskim medijima koji su prvi objavili priču o njemu kao o ratnom zločincu, a tek nakon toga su se neki u Hrvatskoj pokrenuli po pitanju izručenja" - zaključio je Gjenero u razgovoru za Index.

A.H.

Pročitajte više