"Glas Koncila" u povodu Korizme

OVOGODIŠNJA korizma trebala bi biti na poticaj pape Ivana Pavla II. i naših (nad)biskupa, posebno označena postom i molitvom za mir u svijetu, piše na naslovnici najnoviji broj Katoličkoga tjednika ´Glasa Koncila´ u tekstu ´Vrijeme istine´.

U Katoličkoj crkvi korizma je vrijeme od 40 dana, od Čiste srijede do Velikog petka, koje služi kao priprava za Uskrs, koji se ove godine slavi 20. travnja

U Crkvu je uvedena u IV. stoljeću kao spomen na četrdesetodnevni Isusov boravak u pustinji te na četrdesetogodišnji prolaz izabranog naroda iz egipatskog ropstva u slobodu obećane zemlje.

Kao što je Isus u osami pustinje sav bio okrenut Ocu i ostao mu vjeran i onda kada je bio izložen kušnjama, kao što je izabrani narod u prolasku pustinjom iskusio blizinu, nježnost, skrb, ali i ljutnju i kaznu Božju, tako je korizma, kako piše ´Glas Koncila´, doba osobnoga povratka Bogu, preispitivanja osobnoga odnosa s Bogom, produbljivanja i osvješćivanja iskustva drugovanja i prijateljevanja s Bogom.

´Korizmeno razdoblje povlašteno je doba sabranosti, vraćanja izvorima, preispitivanja vlastitoga uvjerenja i ponašanja, zauzetije molitve, ostvarivanja dobra na razini osobnog obiteljskog i narodnog života i ljubavi prema slabima i potrebnima´, piše, uz ino, list u broju od 9. ožujka.

Pročitajte više