Glas koncila: Večernjakov sramotno nizak udarac

U REDAKCIJSKOM komentaru najnoviji broj "Glasa Koncila" pod naslovom "Večernjakov sramotno nizak udarac" piše da je taj list "počastio" Katoličku crkvu u Hrvatskoj i javnost "svjesno konstruiranom aferom" upravo na dan kad se Crkva s tugom i ponosom sjećala kardinala Franje Kuharića.

Zagrebački "Večernji list" 11. ožujka objavio je na naslovnici lista da je "otkriveno seksualno zlostavljanje" u Osnovnoj školi "Pavleka Miškine" te da su roditelji "optužili vjeroučitelja za pedofiliju".

Po ocjeni "Glasa Koncila" urednik u tom listu, koji je od sveg sadržaja u tom broju dnevnika baš tu tobožnju aferu istaknuo kao najvažniji događaj, nije samo iznevjerio novinarsku profesionalnost nego je teško uvrijedio većinsko katoličko stanovništvo u Hrvatskoj, a jednog čovjeka praktično uništio.

Da je urednik imao lošu namjeru lansirati aferu baš na dan obljetnice Kardinalove smrti, "Glas Koncila" vidi i u tome što autorica toga tendencioznog teksta, premda je tražila razgovor s ravnateljem škole, nije pristala na popodnevni susret 10. ožujka kad ju je on mogao primiti jer je, očito, kako navodi list, urednik već odlučio da to bude udarna tema broja.

Postupak urednika, novinara i "Večernjeg lista" zaslužuje, kako piše "Glas Koncila", najoštriju osudu. Smatra da bi, ako živimo u normalnim okolnostima, "trebalo očekivati i očitovanje Hrvatskoga novinarskog društva i osobito njegova Novinarskog vijeća časti". "Večernjakovo" izmišljanje toga skandala, kako zaključuje list, podvala je školskom vjeronauku, Crkvi i vjeroučitelju.

"Tko to ima pravo uništavati ljude i njihove egzistencije? Kakve to veze ima s profesionalnim novinarstvom?", pita list u zaključku komentara.

Pročitajte više