Glas Srpske: Majka Božja za fašizam!

BANJALUČKI portal "Glas Srpske" ponovno otvara tezu o ustašoidnosti nove hrvatske države, navodeći čak i Gospu kao simbol ustaške Hrvatske. "I ponovno se, na istočnom njemačkom frontu, također bori i Majka Božja za fašizam!", stoji u prilogu autora Milorada Ekmečića.

Autor tvrdi kako je citirao katoličke novine iz 1941. godine, te dalje razvija svoju tezu o "genocidnosti hrvatskog naroda",  optužujući Hrvatsku za relativiziranje zločina u Jasenovcu.

Feljton "Korijeni genocida",  koji ovaj portal objavljuje u posljednje vrijeme govori o povijesnim korijenima genocida od 1941. do 1945. godine. U prvom od dva priloga o genocidu,  Milorad Ekmečić navodi kako je "suvremena Hrvatska utemeljena na načelima bliskim motivima koje je njegovala ustaška NDH". Ekmečić opisuje Franju Tuđmana kao "čovjeka koji je koketirao s nacističkom ideologijom i utemeljio Republiku Hrvatsku na sličnim motivima".

Autor je dobar dio teksta posvetio i Međugorju te prikazanju Gospe, navodeći kako je pored novijeg, franjevačkog samostana Široki Brijeg, postojao i srpski manastir Žitomislić i to još od 16. stoljeća.

"Ustaše dolaze već 24. lipnja 1941. godine, uhićuju, muče i ubijaju svih sedam srpskih monaha iz Žitomislića, a nešto kasnije i preko 3 tisuće srpskih muškaraca, žena i djece", navodi autor, te dodaje kako je zanimljivo kako se Gospa ukazuje na istom mjestu, na isti dan, četrdeset godina kasnije i to kćeri "ustaškog masovnog ubojice, Mate Ivankovića". 

Ekmečić podsjeća kako Međugorje nije priznato od strane službenog Vatikana, te da još 1990. godine vatikanski kardinal Ratzinger (današnji papa Benedikt XVI) zabranjuje hodočašće u Međugorje. Autor također navodi kako je ova regija ekonomski procvjetala od pojave prvog ukazanja Gospe, na račun brojke od desetak milijuna hodočasnika i turista koji posjećuju Međugorje svake godine.

Ma.N.

Foto:AFP

Pročitajte više