Glasovanje u BiH odvija se bez većih poteškoća

GLASOVANJE na općinskim izborima koji se danas održavaju u Bosni i Hercegovini protječe bez ozbiljnijih poteškoća a najveći broj od 4.065 biračkih mjesta otvoren je na vrijeme, potvrdio je predsjednik Izbornog povjerenstva BiH Vehid Šehić.

On je na konferenciji za novinstvo održanoj u Sarajevu u prijepodnevnim satima kazao kako je otvaranje nekih glasačkih mjesta kasnilo od petnaest minuta do sat vremena pa će glasovanje za toliko biti produženo u večernjim satima.

Takvih poteškoća bilo je u Glamoču i Srebrenici a na jednom biračkom mjestu u Žepču zamijenjeni su birački popisi no ta je greška odmah ispravljena. "Stvorene su sve pretpostavke da ovi izbori proteknu u fer i normalnoj atmosferi", kazao je Šehić.

Douglas Davidson, voditelj misije OESS-a u BiH koja je angažirala nekoliko stotina međunarodnih promatrača za općinske izbore, ocijenio je kako su manji tehnički problemi zanemarivi s obzirom na kompleksnost izbornog procesa.

"Izborno povjerenstvo učinilo je sve što je bilo potrebno. Jedino što još građani trebaju učiniti je izaći na izbore i glasovati", kazao je Davidson.

U prvim jutarnjim satima na biralištima u Sarajevu uopće nije bilo redova što ukazuje kako bi se mogla pokazati točnim predviđanja da će odaziv birača biti nizak. Ispitivanja javnog mišljenja uoči izbora pokazala su kako je tek trećina od 2,3 milijuna registriranih birača čvrsto odlučila glasovati.

Pročitajte više