Glavaš ima najveću saborsku plaću, Bebić tek četvrti po primanjima

"NIJE lako zastupnikom biti", zavapio je HDZ-ov saborski zastupnik Andrija Hebrang nabrajajući sve ono negativno što proizlazi iz posla koji se, kako je rekao Hebrang, ne svodi samo na "puko podizanje ruku", pa su mnogi, kako je rekao, prisiljeni raditi i druge.

Glavaš šiša rekordera Bebića

No, kada govorimo o saborskom zastupniku Branimiru Glavašu, za kojega je otkriveno da ujedno ima i najveću plaću u Saboru, teško da se može primijeniti Hebrangova teza. Osim što je, referirajući se na Hebranga na potpuno "krivoj strani" rijetko vrijeme uopće i provodi u Saboru, a teško i da sudjeluje u raspravama dok prima nešto više od 26 tisuća kuna pa tako osnivač HDSSB-a i osumnjičenik za ratne zločine šiša po plaći i premijera Ivu Sanadera, ali i prvog čovjeka Sabora Luke Bebića.

Naime, kako piše Jutarnji list, Bebićeva plaća od 24.000 kuna do sada se smatrala najvećom u Saboru, a riječ je o tome da Bebić ima najveći koeficijent od 7,86 te rekordni staž. Sanaderova plaća uvijek je bila niža od Bebićeve jer je mlađi i ima manje godina staža, a prima svega 23 tisuće kuna plaću, dok se po primanjima jedino može pohvaliti predsjednik države koji ima oko 29.000 kuna mjesečno, što je više i od Glavaša.

Kotromanović i Đakić prije Bebića

Štoviše, čini se kako je "kreditima opterećeni" Bebić tek četvrti po listi primanja. Osim Glavaša, veću plaću od šefa Sabora imaju SDP-ovac Ante Kotromanović te HDZ-ovac Josip Đakić.

"Glavaš zaista ima veću plaću od predsjednika Sabora", potvrdila je za Jutarnji list Ružica Šimunović, voditeljica Službe za odnose s javnošću. Glavaš je do rekordne plaće došao jer je šef Kluba zastupnika HDSSB-a te ima 6,43. Taj iznos pomnoži s osnovicom koja je prije smanjenja bila 5415 kuna te se uračuna sav njegov staž za koji dobiva 0,5 posto po godini, dolazi se do bruta od oko 40.000 kuna.

"Iako je bruto plaća šefa Sabora veća od 48.000 kuna, što je za desetak tisuća kuna više, Luki Bebiću na račun sjednu dvije tisuće kuna manje nego Glavašu", piše Jutarnji dodajući kako se može pretpostaviti da je to zato što Glavaš ima status ratnog invalida pa mu se postotak invaliditeta odbija od poreza na dohodak.

M.M.
Foto: Vlado Kos, Goran Mehkek (Cropix)

Pročitajte više