Glavaš isključen iz HDZ-a, osjeća se "slobodan kao ptica"

NACIONALNO vijeće HDZ-a jednoglasnom odlukom isključilo je iz stranke Branimira Glavaša, Vladimira Šišljagića i Ivana Drmića zbog djelovanja suprotnog programu stranke i imenovalo Tomislava Ivića stranačkim povjerenikom za Osječko-baranjsku županiju, izvijestio je na konferenciji za novinare predsjednik HDZ-a Ivo Sanader.

Povjerenik će ustrojiti povjerenstvo koje će izraditi izborne liste za Osječko-baranjsku županiju za predstojeće loklane izbor, rekao je Sanader dodavši da je Nacionalno vijeće jednoglasno poduprlo i odluku Predsjedništva stranke prema kojoj je regionalizacija Hrvatske apsolutno suprotna programu HDZ-a.

Povjerenik Tomislav Ivić donio je i odluku o raspuštanju osječkog Gradskog odbora HDZ-a.

Ovo nije raskol u HDZ-u, naglasio je Sander, podsjetivši da je i ranije bilo sličnih slučajeva, spomenuvši pri tom Matu Šimića, Ivića Pašalića i Jozu Metera, ustvrdivši da je nakon njih HDZ bio još jači. Riječ je o odlučnosti HDZ-a da za bilo koje pitanje donese čvrste i snažne odluke, istaknuo je Sanader.

Predsjednik Hrvatskog sabora i osnivač HDZ-a u Osječko-baranjskoj županiji Vladimir Šeks ocijenio je da je u toj županiji vođena politika suprotna stranačkoj i prikriveno djelovalo protivno programskim načelima.

Glavaš "popljuvao" Sanadera

Osjećam se slobodno kao ptica, izjavio je Branimir Glavaš, saborski zastupnik i dosadašnji predsjednik HDZa Osječko-baranjske županije, nakon što je objavljeno da ga je Nacionalno vijeće HDZ-a isključilo iz stranke.

U izjavi za Hinu rekao je kako je "časno bilo biti članom Hrvatske demokratske zajednice dok ju je vodio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman" ocjenjujući kako je "pod Sanaderovim vodstvom to bila noćna mora". Kako je izjavio, u 48 godina života nije vidio "toliko taštine i samoljublja bez pokrića kao kod predsjednika HDZ-a dr. Ive Sanadera".

Dr. Vladimir Šišljagić, saborski zastupnik i predsjednik osječkog Gradskog odbora HDZ-a, koji je danas također isključen iz stranke, rekao je da mu je "žao zbog tolikog nerazumjevanja koje je vodstvo HDZ-a pokazalo prema Slavoniji i Baranji i opravdanim zahtjevima da se ta regija pokrene".

To se osjetilo još kod donošenja državnog proračuna kada ni jedan amandman HDZ-ovih osječko-baranjskih zastupnika nije prošao, rekao je.

Saborski zastupnik Ivan Drmić o svom današnjem isključenju rekao je da mu je žao zbog takve odluke jer je 16 godina bio član HDZ-a. Nastavit ćemo se boriti za interese Slavonije i Baranje, rekao je, dodavši da su zbog tih interesa i isključeni iz HDZ-a.

Pročitajte više