Glavašev odvjetnik o zahtjevu optužbe: Tužiteljstvu nije dovoljno ni 147 svjedoka

ZAVRŠENA je istraga koja se protiv Branimira Glavaša i još šest okrivljenika vodila posljednjih pola godine u slučaju "selotejp" na osječkom Županijskom sudu.

Prijedlog Županijskog državnog odvjetništva za dopunom istrage u tom slučaju je odbijen, jer je izvanraspravno vijeće osječkog Županijskog suda uvažilo mišljenje istražnog suca Maria Kovača.

Tužiteljstvo je tražilo ispitivanje još jednog svjedoka, koji dosad nije svjedočio i četiri svjedoka koji su još ranije bili predloženi.

Iz Županijskog suda u Osijeku su poručili kako svjedoci čije saslušanje predlaže Državno odvjetništvo nisu relevantni za slučaj jer se nisu nalazili na mjestu događaja kada su zločini počinjeni, a jedan od predloženih svjedoka u to vrijeme nije niti bio u Hrvatskoj.

Tužitelje "pritišću rokovi"

Županijsko državno odvjetništvo u roku od 15 dana mora odbaciti ili podignuti optužnicu za osumnjičenike u slučaju "selotejp".

Državno odvjetništvo više ne može tražiti dopunu istrage jer šestomjesečni pritvor osumnjičenicima istječe već idući tjedan (prvom osumnjičeniku 16. travnja), pa Županijsko državno odvjetništvo svoju odluku mora donijeti još ranije.

Podsjećamo, u slučaju "selotejp" se Glavaš i ostala šestorica terete za ubojstva deset srpskih civila iz Osijeka na obali Drave tijekom ratne 1991. Osim ovih ubojstava, tereti ih se i za pokušaj ubojstva Radomira Ratkovića, koji je preživio pokušaj likvidacije na obali Drave i trenutno živi u Srbiji.

Dražen Matijević: Tužiteljstvo nema materijala za podizanje optužnice pa traži alibi

"Sasvim je normalno što je sud odbio prijedlog tužiteljstva za dopunom istrage. 147 svjedoka dosad ispitano je sasvim dovoljno i na osnovu njihovih iskaza se vidi ima li ili nema materijala za podizanje optužnice.", komentirao je Dražen Matijević, odvjetnik Branimira Glavaša odbijenicu koju je tužiteljstvu uručio osječki Županijski sud.

"Kako očigledno, ni nakon toliko ispitanih svjedoka, nema materijala za podizanje optužnice, tužiteljstvo je pokušalo zahtjevom za dopunom istrage prikriti da nisu uspjeli stvoriti temelje za optužnicu", drži Matijević.

Na pitanje da li je onda očekivao da zahtjev tužiteljstva za dopunom istrage i saslušanjem novih svjedoka bude odbijen, Matijević je odgovorio: "Za ništa u ovom postupku se ne može reći da se odvija pravnom logikom, niti se za išta u ovom postupku može reći da je očekivano, jer politički procesi nemaju puno veze sa pravnom procedurom"

Pročitajte više