Glavašev odvjetnik zatražio saslušanje još pet svjedoka

ODVJETNIK Branimira Glavaša, Dražen Matijević, podnio je u slučaju "Selotejp", u kojemu se Glavaša sumnjiči da je povezan s ubijanjem civila na obali Drave u ranim 90-ima, zahtjev za saslušanjem dodatnih 5 svjedoka.

"Ja sam već ranije podnio zahtjev za saslušanjem osam svjedoka, a jedan od njih je preslušan još ranije. Jučer je istražni sudac Mario Kovač na zahtjev Županijskoga državnog odvjetništva donio odluku da se istraga proširi saslušanjem 15 svjedoka, od kojih su dva svjedoka obrane. Dakle, uz onog jednog koji je saslušan ranije, od 8 svjedoka za koje sam ja htio da se saslušaju, bit će ih saslušano tri", kaže Matijević za Index.

"Smatram da nema nikakvog razloga da se ne sasluša i ostalih 5 svjedoka, budući da su oni kompetentni dati informacije koje smatram bitnima za istragu", dodaje.

"Troje svjedoka u bliskoj je vezi s Gordanom Getoš-Magdić", kaže Matijević. Iskaz Gordane Getoš-Magdić bio je jedini dokaz koji je teretio Glavaša kao prvoosumnjičenog u slučaju "Selotejp".

Gordana Getoš-Magdić je, podsjećamo, na osječkom istražnom ročištu promijenila svoj prvotni iskaz dan u listopadu prošle godine, uz obrazloženje kako je optužbe na Glavašev račun dala pod policijskom prisilom. Nakon toga su Glavaševi odvjetnici 9. ožujka podnijeli kaznenu prijavu protiv načelnika Policijske uprave osječko-baranjske Vladimira Fabera.

"Sud te svjedoke ranije nije saslušao tvrdeći da su oni privilegirani svjedoci. To nije dobar argument, budući da ih to ne isključuje kao svjedoke. Oni, zbog svoje povezanosti s Gordanom, imaju zakonsko pravo odbiti svjedočenje, ali njihovo svjedočenje, koje bi iznijelo činjenice povezane s njezinim zadržavanjem, uhićenjem i iznuđivanjem iskaza, ide njoj u korist. Tako da je u njihovom interesu da svjedoče, pa nema razloga da iskoriste svoje zakonsko pravo obijanja".

"Preostala dva svjedoka bili su za vrijeme rata na takvim položajima da kvalitetno poznaju okolnosti slučaja i kompetentni su o njemu dati svoj sud. Ne vidim nikakvog razloga zbog kojih se njih nije pozvalo da svjedoče", kaže Matijević.

Istražni sudac Kovač zakazao je još tri ročišta za ovaj mjesec u sklopu proširenja istrage koje je zatražilo Županijsko državno odvjetništvo.

Kodno ime slučaja "Selotejp" dolazi od traka selotejpa kojima su srpskim ratnim zarobljenicima i civilima vezane ruke i noge prije nego su likvidirani na obali Drave.

J.D.

Pročitajte više