Glavašević je usporedio ekstremne katolike s islamistima. Je li to fer usporedba?

Foto: Index/Pixsell/Patrik Macek/123rf

SABORSKI zastupnik SDP-a Bojan Glavašević danas je održao press konferenciju na kojoj je upozorio na opasnost širenja kršćanskog fundamentalizma u Hrvatskoj.

>> Glavašević održao presicu: Zašto se radikalne vjerske skupine financiraju našim novcem?


>> Tajni plan obiteljaša: Žele zabraniti razvod, pobačaj, kontracepciju...


"Iznošenje konzervativnih ideja je u okviru postojećeg ustavnog poretka legitimno, ali iznošenje radikalnih ideja koje taj ustavni poredak potkopavaju ili narušavaju te pritom zagovaraju neke ekstremne ili ekstremističke metode, to ni na koji način nije legitimno", rekao je danas na press konferenciji Glavašević i dodao kako se u tom slučaju radi o jednom obliku fundamentalizma i dodao kako između takvog fundamentalizma i, primjerice, onog islamističkog, nema nikakve razlike.

Glavaševićeva usporedba kršćanskih fanatika i islamista izazvala je burne reakcije po društvenim mrežama pa smo SDP-ovog zastupnika nazvali i zamolili da nam pojasni otkud takva usporedba.

''Stvar je u tome da se radi o vjerskom fundamentalizmu, a fundamentalizam je isti kakav god da predznak ima. Manifest koji je objavljen u medijima je jasan - radi se o ljudima koji žele opozvati antidiskriminacijske zakone, poput onih o zabrani diskriminacija po spolu, boji kože, vjeri… Protive se i ljudskim pravima koja nam govore da se žene ne smiju diskriminirati. Zabranili bi pobačaj, što je u Hrvatskoj protuustavno. Zabranili bi i kontracepciju i prenatalne screeninge, dakle ultrazvuk za trudnice. Jedan od temeljnih postulata demokracije je da se individualna sloboda prostire do točke u kojoj ne zadire u slobodu nekog drugog, a oni žele gaziti cijeli niz ljudskih sloboda, ali i sekularnu državu", rekao nam je Glavašević.

"Oni i sami kažu da se ne treba ustručavati od ekstremizma"


No činjenica jest da se islamisti nerijetko služe i nasilnim metodama kako bi postigli svoje ciljeve, a hrvatski ekstremni katolici se služe demokratskim metodama kao što su prikupljanje potpisa za referendum i javni prosvjedi. Je li u svjetlu te činjenice Glavaševićeva usporedba islamista i ovdašnjih katoličkih fanatika ipak pretjerana?

''Postoji cijeli dijapazon kršćanskih i islamističkih fundamentalista. I Anders Breivik je bio kršćanski fundamentalist pa se služio nasiljem odnosno terorizmom. Ako pogledate SAD, u najvećem broju slučajeva nasilja povezanog s oružjem, počinitelji nisu muslimani nego kršćani. To što se fundamentalisti u Hrvatskoj ne služe nasilnim metodama je dobro, ali u tom manifestu u kojem i sami sudjeluju oni pristaju na ideje koje su nekompatibilne s demokratskom državom i kažu da se ne treba ustručavati ni od ekstremizma. Tu treba podsjetiti na Popperov paradoks tolerancije, koji kaže da ne možeš tolerirati nekoga tko koristi demokratske mehanizme da uništi demokraciju. Njima demokracija omogućava da žive kako god da žele, ali oni žele ostatak društva natjerati da žive kao oni", rekao nam je Glavašević.

Što vi mislite? Recite nam u anketi:  

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više