Glavni odbor SDP-a sutra o koalicijskim pregovorima s HSS-om

VODTSVO SDP-a sutra će članove Glavnog odbora stranke izvijestiti o pregovorima s HSS-om te od njih zatražiti mandat da se pregovori o zajedničkom izlasku na lokalne izbore što se županijske se županijske razine tiče okončaju tijekom listopada, dok će se zajedničkom nastupu u općinama i gradovima razgovarati naknadno.

Na današnjem briefingu za novinare u središnjici SDP-a, predsjednik Glavnog odbora Tonino Picula rekao je da bi nacrt koalicijskog sporazuma između SDP-a i HSS-a mogao biti usuglašen sredinom ovoga mjeseca. "Mislim da otvorena pitanja koja još nismo riješili ne dovode koaliciju u pitanje, to je potvrđeno u razgovorima s HSS-om", kazao je.

"Sutra od Glavnog odbora očekujem da će raspraviti dosadašnji tijek pregovora, prijedloge kako dalje, da bi tu priču u idućih 15-tak dana i dovršili", dodao je.

Upitan kako na koaliciju s HSS-om reagira članstvo obaju stranaka, odgovorio je da u najvećem dijelu lokalnih sredina "postoji optimizam, negdje i entuzijazam", te da vjeruje kako će se dodatni razgovori morati obaviti u tek tri županije, dok HSS mora samostalno srediti jednu.

Za sada se, kaže Picula, razgovori obavljaju samo na županijskoj razini, nakon čega će uslijediti pregovori o gradovima te općinama u kojima će se na izbore ići sa zajedničkom listom, a istovremeno i o široj koaliciji, odnosno pozivu HNS-a.

SDP je, tvrdi, svjestan da samo s HSS-om neće uspjeti pobijediti HDZ u svim sredinama, ali i ističe da se vodstvo SDP-a još mora odrediti kakva će biti suradnja s HNS-om, s obzirom da nitko iz te stranke još nije uputio službeni zahtjev za početak koalicijskih pregovore, kao i na činjenicu da još nije poznato kakva će biti sudbina najavljenog ujedinjenja HNS-a s Librom i LS-om.

SDP-ovci, naime, drže da je HNS, neformalnim pozivom na stvaranje šire koalicije, izabrao alibi strategiju kako bi, u slučaju negativnog odgovora iz SDP-a i HSS-a, mogli odrediti krivca za neuspjeh stvaranja široke koalicije.

Picula je, kako kaže, pristalica šire koalicije u većini izbornih jedinica, što je, tvrdi, i volja većine HSS-ovaca.

Zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunović naglasila je da je SDP opredijeljen za koaliciju jer želi pobijediti na izborima.

SDP, dodaje, već duže vrijeme kod potencijalnih koalicijskih partnera prati koliko su spremni surađivati, a o toj će suradnji, kao i trzavicama i optužbama unutar mogućih partnera, ovisiti i suradnja na izborima.

Što se tiče Zagreba, za SDP, po Piculinim riječima, HNS je glavna stranka s kojom se planira izborna suradnja koju, ističe Picula, HSS sigurno neće ometati.

"S HNS-om imamo ne samo trzavice nego i dobre projekte koje planiramo dovršiti i ta stranka za SDP ima neku vrstu političkog prvokupa", ustvrdio je.

Na sutrašnjoj sjednici Glavnog odbora bit će izabrani i članovi pet stranačkih savjeta (za gospodarski razvoj, ljudska prava, znanost i obrazovanje, zdravstvo i socijalu, lokalnu samoupravu).

Pročitajte više