Glavni ravnatelj HRT-a Sutlić: Gnjave me samo za marginalne teme, nikad za političke

"ZA NAS nije prihvatljivo proračunsko financiranje, jer bi ono zapravo značilo dokidanje naše teško stečene neovisnosti, koja, budimo realni, danas više ne ovisi o politici, nego o financijskoj neovisnosti", zaključuje glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić u razgovoru za njihovo internetsko izdanje, a u povodu Dana Hrvatske radiotelevizije.

Prošao je sve sisteme

Sutlić je tako, u razgovoru sa samim sobom, odnosno u razgovoru za HRT, otvorio i temu utjecaja politike u programu javne televizije za koju kaže da nema nikakvog pritiska na informativne sadržaje.

"Moram vam reći da sam prošao dosta u životu, različite nijanse prethodnih režima, prošao sam i šezdeset osmu i sedamdeset prvu, to su bili golemi potresi u ondašnjem režimu, pa poslije osamdesete, pa onda ono što se radilo devedesetih. Dakle, prošao sam svašta. I doista, mogu svjedočiti osobno da ono što je nekad pritisak bio da toga više uopće nema", kaže Sutlić dodajući kako ga često zovu, ali samo za marginalne teme.

Vanja, daj pomozi

"Daj pomozi, ovaj bi htio nešto raditi ovakvo, daj malo, ako ima nešto za onoga, dakle totalno nevažno. Ne znam da je mene itko u politici zvao i prijetio i rekao moraš napraviti ovo, moraš napraviti ono jer ćeš odletjeti. Ili ćeš ovo, ili ćeš ono. Toga nema", rezolutan je Sutlić koji je govorio i o utjecaju marketinga na HRT-u. Kako kaže, prihvatljivo je i da se poveća pristojba, a smanji marketing.

"Za nas je prihvatljivo i da se ide na takozvani finski model da marketing ubiru komercijalne stanice, ali da odgovarajući dio uplaćuju u korist javne televizije - izračun postotka ne bi smio biti manji od dosadašnjeg prihoda HRT-a", naglasio je Sutlić dodajući kako osobno misli, da je sadašnji model najbolji, mudro odmjerena ograničena količina marketinškog vremena koja se kombinira s pristojbom.

Novi kanali, kao zavist konkurencije

Govoreći o novim kanalima HRT-a koji su česta tema rasprava u javnosti, Sutlić je sve svrstao u kategoriju "zavisti" konkurentskih televizija.

"Potpuno je jasno da bi konkurencija ukinula ne samo HRT nego bi i onemogućila ovih deset kanala koje planiramo, a kako bi samo oni ostali na tržištu. Nije li pomalo smiješno da tvrtke koje dolaze iz tržišnog okruženja, i koje se zaklinju u tržište, zapravo na mala vrata traže protekcionizam i zaštitu, umjesto da svoje probleme rješavaju u kontaktu s gledateljima i slušateljima? Njihov najveći problem nije u tome što mi uzimamo na tržištu, nego u tome što mi jesmo vrlo slušana i gledana javna radiotelevizija", rekao je Sutlić pojašnjavajući kako je HRT spreman za pokretanje dva nova kanala i to informativni kanal koji će osim klasičnih vijesti imati i "veliki servis za građane putem kojega će moći saznati sve detalje koji ih zanimaju, uključujući i vrlo specijalizirane informacije". Drugi je sportski kanal, najavio je Sutlić

HTV je gledan

Podsjetimo HRT-ovi novi kanali trebali su početi s emitiranjem početkom veljače, što su spriječile privatne televizije - Nova TV i RTL argumentirajući kako javna televizija nema pravo pokretati komercijalne sadržaje. Naime, kako su te dvije televizijske kuće pojasnile, ne postoji zakonski temelj za dodjelu digitalnih frekvencija na novim frekvencijama, a naročito ne bez javnog natječaja. Naravno, u pozadini ovakve reakcije s komercijalnih televizija stoji njihova bojazan da bi se uplivom HRT-a na medijsko tržište mogao znatno ugroziti njihov profit od reklama, jer bi se zbog jače konkurencije snizile cijene oglasa. Saborsko Odbor za zakonodavstvo još za to nije dao "pravni blagoslov".

No, za Sutlića i njegovu kuću koja se osim državnog proračuna financira i iz pretplate dileme nema jer kako kaže, svi se boje jer je HTV - gledan.

Guraju se mnogi

"Ako svake novine i svaki program sliče kao jaje jajetu, ako je dominantni medijski izraz žutilo i podilaženje najnižem ukusu, onda i ti sadržaji imaju ograničenog kupca, na tom se prostoru guraju mnogi pa su efekti za svakog tko se time bavi i manji. Ja bih im preporučio da se možda upitaju nije li došlo vrijeme da i nama kao gledateljima ponude neke druge i kvalitetnije sadržaje. To je puno teži posao nego tražiti da se netko odrekne nečega da bi drugom bilo bolje", rekao je Sutlić.

M.M.
Foto: Goran Mehkek, Bruno Konjević (Cropix)

Pročitajte više