Glavni urednik "Daily Mirrora" Piers Morgan podnio ostavku

GLAVNI urednik "Daily Mirrora" Piers Morgan, koji je 1. svibnja objavio sporne fotografije britanskih vojnika kako zlostavljanju iračkog zarobljenika, podnio je ostavku na svoju funkciju, objavila je izdavačka kuća Trinity Mirror u petak.

Odlazak Morgana iz ovog popularnog dnevnika (tiraža 1,9 milijuna primjeraka) objavljeno je samo nekoliko sati nakon što je zapovjednik regimente Queens Lanchashire, britanske pješadijske postrojbe koja je optužena za zlostavljanje u Iraku, ocijenio te fotografije "potpuno apsurdnima i lažnima".

"To je fotomontaža i nije snimljena u Iraku. To je smrtno opasan posao, jer ono što se pokazalo potpunom glupošću ugrožava živote ljudi", rekao brigadir Geoff Sheldon. Dodao je kako je došlo vrijeme da Daily Mirror i njegov urednik Piers Morgan priznaju da je riječ o lažnim fotografijama i da se ispričaju. Fotografije je lažnima proglasila i britanska vlada.

"Daily Mirror" se u svom priopćenju "bezrezervno ispričao" jer je objavio ove fotografije i naglasio da je list postao žrtva "proračunate i pakosne hajke".

Izdavačka kuća Trinity Mirror "odlučila je stoga da bi bilo neprilično za Morgana da nastavi obnašati dužnost glavnog urednika" te je on podnio ostavku.

"Daily Mirror" je "objavio fotografije u dobroj namjeri misleći da se radi o pravim fotografijama britanskih vojnika koji muče iračkog zarobljenika. No sada ima dosta dokaza koji ukazuju na to da su fotografije lažne", stoji u priropćenju.

"Daily Mirror" duboko žali zbog štete nanesene ugledu regimente Queens Lancashirea i vojsci u Iraku", zaključuje se.

Pročitajte više