Glina se godinama raspada. Prije godinu dana pompozno su otkrili spomenik Tuđmanu

Foto: Edina Zuko/PIXSELL

GLINA praktički od rata nije obnavljana. Godinama je, između ostalih okolnih gradova i mjesta, zanemarivana i uglavnom ostala u istom razrušenom stanju kao i devedesetih. 

No prije dvije godine HDZ je odlučio tamo podignuti spomenik dr. Franji Tuđmanu. Pompoznu svečanost predvodila je bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, na njoj su bili brojni HDZ-ovci, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, ministar Tomo Medved, zastupnik Miroslav Tuđman i ostali.

Među njima i gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević, najtraženiji čovjek u potresom razrušenoj Banovini. Danima nakon potresa ga nije bilo, novinari nisu mogli do njega. Ali prije dvije godine na otvaranju Tuđmanovog spomenika bio je u prvom redu, ponosno stajao s rukom na srcu.

> VIDEO Tražili smo gradonačelnika Gline i našli smo ga, pogledajte razgovor

Spomenik Tuđmanu predstavljen je 3. kolovoza 2019. godine, na Dan grada Gline. Zajednički nazivnik govorima na svečanosti bio je Domovinski rat, govorilo se simbolu stvaranja hrvatske države, slobode, samostalnosti i pobjede u ratu. Kolinda je istaknula da nam Tuđman treba biti trajni putokaz za budućnost.

Sve osim Tuđmanovog spomenika izgledalo je isto kao i sve ove godine. Okolne zgrade u derutnom stanju s rupama od gelera te popucalom fasadom. Razbijeni i oguljeni prozori. Slika nečega što evidentno nije obnavljano još od rata. Novca je očito bilo jer Grad Glina je za spomenik Tuđmanu potrošio gotovo milijun kuna.

Kako stoji u njihovim financijskim izvješćima proračuna za 2019. i 2018. godinu pod stavkama rashoda, za izradu i izgradnju Tuđmanovog kipa potrošeno je 966.318 kuna. U to nije uračunat iznos potrošen za obnovu Trga dr. Franje Tuđmana na kojem je spomenik postavljen.

Plenkovićev izaslanik na svečanosti bio je ministar Medved. On je danas izabran za šefa vladinog stožera za potres koji će, kako kažu u priopćenju, "raditi na otklanjanju posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije".

Novca je, kako vidimo, bilo, ali je on umjesto za obnovu trošen na spomenike i slične stvari. Istovremeno su Glina, ali i okolna mjesta, zapostavljani od iste vlasti koja će sada, nakon potresa i velike štete u Glini i okolici, voditi stožer za obnovu. 

Pročitajte više