GODIŠNJI SKUP LABURISTA: BLAIR DRŽI KLJUČNI GOVOR O IRAKU

Pokušaj da članstvo, podijeljeno oko iračkog pitanja, mobilizira na jedinstvo u pripremi za opće izbore 2005., za britanskog premijera Tonyja Blaira bit će u utorak u Brightonu jedan od izazovnijih trenutaka u desetogodišnjoj karijeri vođenja stranke.

Izvještavajući o godišnjem skupu laburista u Brightonu, na kojem u utorak poslije podne Blair treba održati ključni govor, mediji ističu da premijera čeka teška zadaća skretanja pozornosti s Iraka na unutarnja pitanja.

Zadaća za njega tim teža zbog sveprisutne slike otetog britanskog inženjera Kennetha Bigleya, kojemu taoci prijete smrću, ali i zbog optužbi rodbine otetoga da britanska vlada čini premalo za njegovo oslobađanje.

Dodatna nevolja za Blaira bit će prosvjedi protiv vladina plana zabrane lova na lisice s psima. Pohod na Brighton najavile su tisuće protivnika zabrane te vrste lova.

Vlasti su stoga, strahujući od ponavljanja sukoba s početka rujna pred sjedištem britanskog parlamenta kada su neki prosvjednici čak prodrli u zgradu, mobilizirale stotine policajaca.

Prema medijima, 18 mjeseci nakon početka rata u Iraku Blair će, u svakom slučaju, morati opet odgovarati na kritike zbog sudjelovanja u invaziji na Irak.

Agencija France presse podsjeća da je lijevo proturatno krilo laburista, koje redovito traži Blairovu ostavku, politički marginalizirano, kako u stranci tako i u parlamentu ali ipak može šefa stranke dovesti u neugodnost u ovome ključnom trenutku drugoga premijerskog mandata.

Izabran 1997., pa ponovo 2001. godine, aktualni britanski premijer nada se izboriti treći mandat na izborima što će se održati vjerojatno u svibnju ili lipnju 2005. Analitičari ističu da mu u tome na ruku idu pozitivna gospodarska kretanja, ali i nedostatna karizma njegovih političkih protivnika.

U scenarijima za lošiji ishod u ofenzivi za treći mandat Blairu bi težak udarac nanijelo smaknuće otetog Britanca, zatim opće pogoršanje sigurnosnog stanja u Iraku, te dovođenje u opasnost britanskih postrojbi raspoređenih na jugu zemlje.

Agencija Reuters navodi da će Blair odbiti ispričati se za uvođenje Britanije u irački rat te će inzistirati na tome da svatko mora poduprijeti obnovu i izgradnju demokratskog Iraka.

Blair će, prema istoj agenciji, naglasiti da ima radikalni politički plan za budućnost, a "govor će mu biti bogat novim političkim prijedlozima".

"Pomoć za obitelji koje naporno rade bit će ključna točka premijerova obraćanja", kazala je ministrica kulture Tessa Jowell, vjerna Blairova suradnica.

Reuters napominje i to da je na ovogodišnjem skupu pomirljivije nastupio i ministar financija Gordon Brown koji je lani pozvao članstvo da podrže njega umjesto Blaira. On je pozvao na jedinstvo iako inzistira da je njegovo gospodarsko vođenje zemlje temelj za sve poteze vlade.

"Oni shvaćaju da ako se raspadne stanka raspast će se i vlada", pojasnio je Mark Seddon, pripadnik lijevog krila laburista i član izvršnog odbora stranke.

(Hina) xrt ydgk

Pročitajte više