Godišnjica tragedije: Porošenko optužuje Rusiju za ubojstvo 298 ljudi na letu Malaysia Airlinesa

Foto: FAH
 
UKRAJINSKI predsjednik Petro Porošenko ponovo je u ponedjeljak, na treću godišnjicu pada zrakoplova Malaysia Airlines leta MH17, optužio Rusiju za njegovo rušenje, a tragedije se prisjetila i međunarodna zajednica.
 
Vjeruje se da su Boeing 777, koji je putovao iz Amsterdama u Kuala Lumpur, raketom oborili proruski pobunjenici u istočnoj Ukrajini. Poginulo je svih 298 putnika, većinom Nizozemaca.
 
"Ovaj bezobzirni zločin ne bi se dogodio da nije bilo ruske agresije, ruskog uređaja i rakete dovedene s ruskog teritorija", priopćio je Porošenko.
 
Rusija optužuje ukrajinsku vojsku
 
"Naša odgovornost pred žrtvama i budućim generacijama jest dokazati agresoru i teroristima da je nemoguće izbjeći odgovornost za sva kriminalna djela koja su počinili", dodao je ukrajinski čelnik. 
Izrazio je sigurnost u "nepristranost" nizozemskog pravosudnog sustava koji predvodi međunarodnu istragu tog incidenta.
 
Nizozemsko povjerenstvo je 2015. zaključilo kako je zrakoplov srušen projektilom ruske proizvodnje Buk iznad istočne Ukrajine, područja pod kontrolom proruskih separatista, prenio je Reuters. Ruske vlasti za taj čin optužuju ukrajinsku vojsku koja se s proruskim pobunjenicima tri godine bori na istoku države.
 
Obitelji žrtava u ponedjeljak će se okupiti u amsterdamskoj zračnoj luci Schiphol kod "živog spomenika", mjesta gdje je posađeno 298 drveća u znak broja poginulih. Malezijski ministar prometa Liow Tiong Lai u ponedjeljak je obećao pravdu žrtvama i istaknuo kako će 17. srpnja 2014. "uvijek ostati u njihovom sjećanju".
 
"Odgovornima za ta ubojstva možda će se suditi u odsutnosti"
 
Čelnica Europske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini ponovila je "najdublju sućut i poštovanje svima" prema onima koji su izgubili svoje najmilije u toj nesreći. Također je pozvala sve 
države koje su uključene u istragu da osiguraju da oni koji su odgovorni za pad leta MH17 budu privedeni pravdi.
 
Australska ministrica vanjskih poslova Julia Bishop u nedjelju je priopćila kako će se odgovornima za rušenje malezijskog zrakoplova možda morati suditi u odsutnosti, prenio je Reuters.
 
Bishop je pozvala Rusiju na poštivanje rezolucije 2166 Vijeća sigurnosti UN-a, koju je predložila Australija, u kojoj se "sve države pozivaju da surađuju na tom slučaju kako bi se odgovorni za ta ubojstva doveli pred lice pravde".
 
"Možda ćemo morati pribjeći suđenju u odsutnosti", kazala je Bishop.
 
Odluka o suđenju u Nizozemskoj donesena je nakon pokušaja da se za taj incident uspostavi poseban međunarodni sud, no Rusija je 2015. blokirala taj plan. Nije jasno u kojoj će mjeri Rusija surađivati s nizozemskim sudom ukoliko tužitelji imenuju Ruse kao moguće počinitelje ili zatraže informacije. 

Pročitajte više