Golem uspjeh pete amsterdamske ´Noći muzeja´

VIŠE od 26.000 ljudi prošetalo je po četrdesetak amsterdamskih muzeja u noći sa subote na nedjelju, u prigodi održavanja pete Muzejske noći u nizozemskoj prijestolnici, prelazeći iz topline marokanskog podneblja u ledena sjećanja na ekspediciju na Arktiku.

Pomorski muzej smješten u veličanstvenoj zgradi iz XVII. stoljeća odlučio je podsjetiti noćne posjetitelje na ekspediciju Nizozemca Willema Barentsa na Arktiku 1596. Posjetitelje je na ulazu dočekala audiosnimka rike sjevernih medvjeda i slike golemih ledenih prostranstava.

U drugoj amsterdamskoj četvrti nedaleko od glavnog trga Dam posjetitelji su u Nieuwe Kerku mogli doživjeti ozračje s marokanskih tržnica, slušati pripovjedače ili se okušati u trbušnom plesu, kao uvod u veliku izložbu o Maroku koja počinje u prosincu.

U zoološkom vrtu Artis posjetitelji su u manjim skupinama mogli vidjeti što životinje rade noću, dok je muzej znanosti NEMO organizirao noć "pametne odjeće budućnosti".

Glasoviti Rijksmuseum nudio je pak noćnu šetnju na temu hrane u XVII. stoljeću između slika svečanih gozba i mrtvih priroda s voćem i drugim namirnicama.

Pročitajte više