Golemi, potencijalno opasan asteroid juri prema Zemlji

Foto: 123rf

GOLEM asteroid, promjera oko jednog kilometra, juri prema Zemlji, a stručnjaci procjenjuju da spada u kategoriju "potencijalno opasnih".

No NASA ipak ističe da u doglednoj budućnosti nema razloga za paniku. Kada golema svemirska stijena, nazvana 2014 JO25, proleti kraj Zemlje 19. travnja, najbliža točka u kojoj će se naći bit će oko 1,87 milijuna kilometara, što je oko 4,57 lunarnih udaljenosti.

Bit će to najbliži prilazak 2014 JO25 Zemlji u posljednjih 400 godina. Tako blizu neće nam ponovno doći u narednih 480 godina mada se jedan od bliskih proleta očekuje 2091. godine.

Toliki asteroid nećemo vidjeti godinama

Stručnjaci ne predviđaju bliski prolaz asteroida tolikih dimenzija u narednih 10 i više godina. Stijena usporedive veličine, promjera oko 800 metara, Zemlji će se približiti na jednu lunarnu udaljenost u kolovozu 2027.

Kao što mu ime ukazuje, asteroid su otkrili astronomi promatračnice Mt. Lemmon 2014. godine.

Potencijalno opasnim asteroidima (PHA) smatraju se asteroidi veći od 100 metara koji Zemlji prilaze na udaljenost manju od 7.500.000 km, što znači na oko 19,5 udaljenosti između Zemlje i Mjeseca, odnosno 0,05 udaljenosti između Zemlje i Sunca (AU). Ako udare u kopno, tako veliki asteroidi predstavljaju prijetnju regionalnog razaranja kakvo se ne pamti u ljudskoj povijesti. Ako padnu u more, mogu pokrenuti goleme tsunamije. Sudari takvih tijela sa Zemljom u prosjeku se događaju jednom u 10.000 godina.

Astronomi ističu da je 2014 JO25 vrlo sjajan objekt, apsolutne magnitude 18,1 što znači da će biti jedan od najboljih ciljeva za promatranje u 2017. godini. Najbolje vrijeme za gledanje bit će nakon 19. travnja, kada se asteroid počne udaljavati od Sunca.

„Tijelo će biti vrlo blizu Sunca do 19 travnja, nakon čega će biti povoljno postavljeno za promatranja. Ne očekujemo da ćemo saznati period rotacije prije radarskih promatranja jer će objekt biti ili previše blijed ili previše blizu Suncu“, piše stranica Asteroid Radar Research.

Do početka travnja otkriveno je 1.786 potencijalno opasnih asteroida, međutim, niti jedan od njih nije na putu prema sudaru sa Zemljom.

 

Pročitajte više