Gornji dom njemačkog parlamenta odgađa reforme tržišta rada

BUNDESRAT, gornji dom njemačkog parlamenta kojim dominira oporba, u petak je, kako se i očekivalo, privremeno odbacio planove savezne vlada o reformi tržišta rada a najavio je da će blokirati i prijedlog smanjenja poreza na plaće.

Odbačeni nacrt zakona važan je dio reformi tržišta rada kancelara Gerharda Schroedera u sklopu "Agende 2010", paketa mjera kojima on teži najveće europsko gospodarstvo izvući iz trogodišnje stagnacije.

Demokršćani (CDU/CSU) su odbacili prijedlog tražeći oštrije mjere kojima će spriječiti nezaposlene da odbiju neprihvatljive poslove. Konzervativci također žele olabaviti stroge zakone kojima se njemački radnici štite od otkaza.

Oba prijedloga Schrederova reformskog zakona ranije ove godine odobrio je donji dom (Bundestag), u kojemu koalicijska vlada (socijaldemokrati/zeleni) ima tanku većinu.

Konzervativci su u petak naznačili da će odbaciti i drugi prijedlog zakona kojim se predviđa smanjenje poreza na plaće već od siječnja 2004., umjesto 2005. kako je ranije bilo planirano. Tim smanjenjem bi se, prema Schroederu, oslobodilo 15,6 milijardi eura iz kojih bi se zapravo financirale reforme.

Ministar gospodarstva Wolfgang Clement nada se da će se vlada i oporba dogovoriti oko paketa mjera u parlamentarnom odboru za međustranačku suradnju. Time je signalizirao da je koalicija spremna na kompromise.

Pročitajte više