Gospodarstvenicima predstavljen program Spectra

HRVATSKA gospodarska komora Komora Zagreb i Ministarstvo obrane organizirali su danas predstavljanje programa Spectra za tranziciju i zbrinjavanje izdvojenog vojnog osoblja koje, u sklopu preustroja Oružanih snaga RH, izlaze iz obrambenog sustava.

Spectra je program izrađen na temelju inozemnih iskustava i domaćih posebnosti, a pomaže izdvojenom osoblju nastavak karijere izvan obrambenog sustava.

Pomažu im mobilni tranzicijski timovi u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku savjetima, edukacijom i drugom stručnom podrškom.

Program Spectra u listopadu prošle godine prihvatila je i hrvatska Vlada kao program nacionalnog značaja.

Oružane snage RH nalaze se u procesu preustroja, rekao je pomoćnik ministrice obrane za ljudske resurse Krunoslav Mazalin. Po njegovim riječima preustroj kasni najmanje pet godina.

Program Spectra trebao bi pomoći izdvojenom osoblju da pronađu posao izvan sustava obrane i integriraju se u civilnu zajednicu, istaknuo je voditelj Mobilnog tranzicijskog tima u Zagrebu satnik Zvonko Popović.

Planirano je da se kroz taj program u razdoblju od četiri godine (2002. do 2006.) zbrine 12 tisuća osoba, odnosno tri tisuće godišnje.

Cjelokupni program Spectra stoji oko 220 milijuna eura.

Stručno osposobljavanje provodit će se u suradnji sa 20-ak različitih obrazovnih institucija, kroz tri do šest mjeseci, kako bi se izdvojena osoba pripremila za tržište rada sukladno potrebama. MORH će svaku prekvalifikaciju financirati s devet tisuća kuna, a polovinu bi iznosa trebali platiti sami polaznici kako bi ih se motiviralo da je uspješno završe. Cijena ovisi o programu osposobljavanja koji polaznik odabere.

Predviđeni su programi zapošljavanja u tijelima državne uprave, kod dobavljača i poslovnih partnera MORH-a te u trgovačkim društvima u većinskom ili djelomičnom državnom vlasništvu. Također je predviđen i program samozapošljavanja kroz pokretanja sitnog poduzetništva uz otpremninu i potpore ministarstava RH.

Očekuje se što skorije donošenje potrebnih pravilnika kako bi se moglo započeti s provedbom tog programa, rečeno je na prezentaciji organiziranoj za gospodarstvenike.

Pročitajte više