Gotovina tri godine živio u Argentini i Čileu

PREMA podacima migracijskog zavoda u Buenos Airesu, Ante Gotovina je pet puta ušao u Argentinu kao Kristian Horvat. Sumnja se da je se odbjegli hrvatski general susreo ili je imao kontakt s nedavno preminulim bogatašem Andronikom Lukšićem.

Sve do uhićenja na Kanarima Ante Gotovina živio je u Južnoj Americi; s lažnom putovnicom i apsolutnom slobodom kretanja. Pet puta je posjetio Argentinu, četiri puta Čile a jednom je bio u Peruu, piše Jutarnji list pozivajući se na podatke migracijskog zavoda u Buenos Airesu.

U Argentinu je s putovnicom na ime Kristian Horvat ušao 22. listopada 2001., sletio je u zračnu luku Ezeiza; 21. travnja 2002., ušao je u zemlju iz Čilea; 7. svibnja 2003., doputovao je zrakoplovom. Posljednji put u Buenos Airesu bio je 10. rujna 2004. godine.

Putovnica je prepuna argentinskih pečata, a Gotovina se ponašao kao poslovni čovjek koji je s apsolutnom slobodom kretanja mijenjao prebivalište. Zanimljivo je da je Gotovina bez probelma dobio vizu u Argentini na osnovu putovnice pod brojem 10485235 koja se nalazi među obilježenima kao ukradene, iz tzv. mostarskog kontigenta.

Gotovina je dva puta bio u Čileu, a tamošnja obavještajna služba otvorila je istragu kada je španjolsko ministartsvo objavilo uhićenje, da je Gotovina neko vrijeme boravio u toj zemlji.

Prema informacijama osoba bliskih istragama koje se vode u Hrvatskoj, Čileu i Argentini, postoje sumnje da se Gotovina sreo ili imao kontakt s nedavno preminulim Andronikom Lukšićem, bogatašem hrvatskih korjena čija se imovina procjenjuje na više od tri milijarde američkih dolara. Za sada istrage nisu pokazale je li Lukšić, ili netko od njemu bliskih ljudi pomagao Gotovini u bijegu.

U Peruu se nije mogla dobiti potvrda je li Gotovina boravio na području te zemlje, iako se u potuvnici nalazi pečat prema kojem je prošle godine letio prema Limi. Uz pečate Dominikanske Republike, Mauriciusa, Japana, Malezije, Tahitija i drugih zemalja, u potovnici se nalze i lažni pečati s graničnih prijlaza u Hrvatskoj, Sloveniji i srpskom etnitetu u BiH.

Drugu putovnicu koju je Gotovina imao kod sebe, na ime preminule osobe, nije uopće koristio. Vjerojatno iz razloga što je izdana prije 10-ak godina, a u njoj nema niti jednog pečata.

Pročitajte više