Gotovinin odvjetnik kaže da nastupa kao prijatelj suda

LUKA MIŠETIĆ, odvjetnik hrvatskog generala Ante Gotovine, kojem su glasnogovornici Haškog suda zanijekali pravo da Sudu podnosi zahtjeve budući da nema status branitelja, rekao je u srijedu da je to irelevantno jer je zahtjev za odbacivanjem optužnice protiv Gotovine podnio kao prijatelj suda.

Mišetić, odvjetnik iz Chicaga, podnio je u srijedu zahtjev Haškom sudu (ICTY) da odbaci izmijenjenu optužnicu protiv generala Gotovine koju je glavna tužiteljica Carla del Ponte podnijela na potvrdu Sudu.

Glasnogovornici Suda i Tužiteljstva, Jim Landale i Florence Hartmann, kazali su u srijedu kako zahtjev nema pravnog učinka, jer Mišetić pred Sudom nema status branitelja generala Gotovine.

U izjavi dostavljenoj dopisniku Hine u Washingtonu, Mišetić je rekao kako i Landale i Hartmann pogrešno pretpostavljaju kako je on svoj zahtjev podnio kao branitelj.

"Ja sam podnio podnesak kao amicus curiae (prijatelj suda), a ne kao branitelj generala Gotovine", rekao je Mišetić u svojoj reakciji.

On je u istom podnesku u kojem je zatražio odbacivanje nove optužnice protiv generala Gotovine zatražio od nadležnog suca da prizna njegov status kao prijatelja suda u kojem može podnositi zahtjeve Sudu.

Argumentirajući svoj zahtjev Mišetić navodi da je Haški sud u slučaju Radovana Karadžića već dopustio pojedincima da kao amicus curiae podnose podneske i prije Karadžićeva uhićenja i izručenja Sudu.

"U skladu s ovim presedanom zatražio sam od suca Suda da mi dade isti status, i stoji do suca Suda, a ne do Florence Hartmann ili Jima Landalea, da odluče hoće li moj podnesak biti dopušten kao amicus curiae", rekao je Mišetić.

Mišetić je dodao kako je u tom kontekstu potpuno irelevantno hoće li ga Sud priznati kao branitelja generala Gotovine.

Haški sud ne priznaje branitelja optuženika prije nego se optuženi pojavi pred Sudom. Gotovina je u bijegu od 2001., kada ga je Haški sud optužio za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnih zakona i običaja počinjene tijekom i nakon operacije Oluje.

Landale je ustvrdio da Haški sud ne razmatra Mišetićev zahtjev budući da nema status pred Sudom. Hartmann je kazala da je zbog nepostojanja statusa Mišetićevo slanje podnesaka Sudu "gubljenje vremena" jer zahtjevi ne mogu biti primljeni na "legalan način".

Mišetić je u svojoj izjavi također naveo kako Hartmann ponovno pogrešno tvrdi da ga Sud ne priznaje kao odvjetnika generala Gotovine. On je za Hinu kazao kako ga Sud ne priznaje kao branitelja Gotovine, ali ga priznaje kao njegova odvjetnika.

Argumentirajući tvrdnje o svojem statusu Mišetić je u reakciji kazao kako je ICTY već ranije priznao Igora Pantelića kao odvjetnika Radovana Karadžića, mada je odbio dati mu status slzžbenog branitelja pred Sudom. Osim toga, piše Mišetić, ICTY je prije sedam mjeseci priznao Bosiljka Mišetića kao branitelja generala Janka Bobetka i naredio da mu se uruči optužnica protiv generala Bobetka.

Hartmann je ipak rekla da ne znači da dio primjedbi, informacija ili pravnih mišljenja iznesenih bez statusa pred Sudom nema svoju vrijednost, ali da je takav angažman bez učinka sve dok je optuženik u bijegu.

Mišetić je početkom mjeseca u svojstvu prijatelja suda podnio zahtjev Haškom sudu da odbaci optužbu protiv Gotovine za smrt dvije osobe za koje se utvrdilo da su žive. Tužiteljica del Ponte će u svojoj izmijenjenoj optužnici protiv Gotovine izbaciti taj dio. Mišetić drži da je to reakcija na njegov zahtjev Sudu.

Pročitajte više