Sabor razmotrio interpelaciju o vladinim postupcima u "Slučaju Gotovina"

POTPREDSJEDNIK Vlade Goran Granić ocijenio je da u današnjoj saborskoj raspravi o Interpelaciji o Vladinim postupcima u "slučaju generala Ante Gotovine" nije rečeno ništa novo i da nisu izneseni novi argumenti, te je istaknuo kako Vlada ostaje pri stajalištu da odvjetničkom timu generala Gotovine ne može dati tražene dokumente dok se ne legitimiraju pri Haaškom sudu.

Interpelaciju je prije gotovo šest mjeseci predložilo 55 zastupnika na prijedlog Klub-a HSLS-a. Zastupnici su tada od Vlade zatražili da odvjetničkom timu generala Gotovine u roku od sedam dana podastre na uvid dokumentaciju koju je dostavila Haaškom sudu.

Goran Granić je na saborskoj sjednici ponovio kako Vlada dokumentaciju ne može davati odvjetnicima koji nisu legitimirani i ne surađuju s Haaškim sudom.

Na prigovor HSLS-ovca Joška Kontića da je dokumentacija iz Hrvatskoga državnog arhiva dana na uvid jednom optuženiku za ratne zločine u Ahmićima koji je u bijegu, potpredsjednik Granić je odgovorio da je riječ o dokumentima koji su, u vrijeme rata, izvučeni iz BiH i smješteni u Hrvatskoj.

No, kako je kazao, nad njima Vlada nema ovlasti, nego odvjetnici optuženika koji su legitimirani u Haagu, te Haaško tužiteljstvo. Za to Vlada ne izdaje odobrenja, jer ta dokumentacija pripada BiH i njemu će biti vraćena, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oporbeni klubovi u raspravi su upozorili na neodrživost optužnice protiv generala Gotovine, posebice dijelova u kojima se govori o etničkom čišćenju 200.000 Srba s područja tzv. krajine, o "prekomjernoj uporabi topništva u Kninu" i dijelova u kojima se spominju imena osoba navodno ubijenih u "Oluji", za koje se naknadno dokazalo da su žive i da se nalaze u Srbiji.

Oporbeni zastupnici isticali su da je optužnica protiv generala Gotovine pokušaj redefiniranja hrvatske povijesti te da u pitanje dovodi Domovinski rat i vojno-redarstvene operacije kojima je oslobođen okupirani teritorij Republike Hrvatske.

Oporba je također ocijenila da je Vlada svojim nedjelovanjem skrivila takvo stajalište Haaškog suda, a kao jednu od pogrješaka vlasti navela je i Rezoluciju o suradnji s Haagom iz travnja 2001., kojom je Haagu priznata nadležnost nad osloboditeljskim akcijama "Bljeskom" i "Olujom". Nakon te rezolucije u Hrvatsku su počele stizati prve haaške optužnice vezane uz te vojno-redarstvene operacije, navodi oporba.

Vladinu tvrdnju da je generalu Gotovini najviše štetilo što mu je bivša HDZ-ova Vlada 1998. onemogućila da dade iskaz pred haaškim istražiteljima oporba odbacuje kao neutemeljenu. Oporbeni zastupnici ističu da je i tada bila riječ o osporavanju nadležnosti Haaškog suda nad "Bljeskom" i "Olujom", na čemu je, smatraju, trebala inzistirati i sadašnja vlast.

Zastupnici su pak vladajuće koalicije odgovarali da je bivša (HDZ-ova) vlast Haagu izručila znatno više optuženika od sadašnje, koja je u Haag poslala samo Mladena Naletilića Tutu i Vinka Martinovića Štelu. Istaknuli su i veliku zaslugu Vlade u obrani generala Petra Stipetića, Rahima Ademija i Janka Bobetka, za što Vladi, smatraju, treba odati priznanje, umjesto da joj se spočitava udvorništvo prema Haaškom sudu.

O razmotrenoj interpelaciji zastupnici će glasovati sutra, a sjednica je nastavljena raspravom o godišnjem izvješću Državnog odvjetništva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara