Gotovinin odvjetnik: Nastup haškog tužiteljstva nije bio preoštar

ODVJETNIK Luka Mišetić nekoliko minuta nakon završetka prvog dana sudskog postupka protiv trojice hrvatskih generala, za HRT je rekao kako ga nastup predstavnika haškog Tužiteljstva Alana Tiegera nije iznenadio.

Mišetić smatra kako je Tužiteljstvo krenulo s vrlo velikim tezama o krivnji generala Gotovine, ali istovremeno nije imalo dokaza koji će potkrijepiti navode njihovih teza. Kaže kako je Tužiteljstvo prvih sat vremena više govorilo o Franji Tuđmanu nego o generalu Anti Gotovini, a idućih sat vremena branilo je tezu o prekomjernom granatiranju.

Gotovinin odvjetnik je podsjetio na događaj od 7. kolovoza 1995. kada je Knin posjetila skupina stranih novinara, ali u tadašnji američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith koji je rekao kako nije bilo prekomjernog granatiranja Knina.

"Tieger očekivano nije bio preoštar"

Za sutra je Mišetić najavio kako će obrana Ante Gotovine pokušati obrazložiti namjere hrvatskog državnog rukovodstva prilikom donošenja odluke o provođenju operacije Oluja, te će opovrgnuti tezu tužiteljstva da je čitava država bila angažirana u "čišćenju" Hrvatske od Srba.

Rekao je kako je računao na to da tužitelj neće biti previše oštar u svom uvodnom izlaganju te kako se radi o iskusnom pravniku.

Najavio je da će obrana pred sudsko vijeće iznijeti dokaze o strahovladi samoproglašenog šefa srpske krajine Milana Martića čija je vlada hrvatskim Srbima branila priznavanje Hrvatske kao svoje domovine.

Navode Tužiteljstva o konkretnoj odgovornosti trojice generala u pogledu ubojstava srpskih civila, Mišetić sa suradnicima namjerava braniti činjenicama kako se s generalom Gotovinom nitko od međunarodnih predstavnika nije sastao od 7. kolovoza do kraja rujna do kada je general Gotovina bio raspoređen na bojištu u BiH, niti je tražio ikakav sastanak na kojem bi iznio podatke o ubojstvima srpskih civila na području njegove zone odgovornosti.

I.K.
Foto: ICTY

Pročitajte više