Gotovinin tužitelj progonio rasističke policajce po Americi

TUŽITELJ Haškog tribunala u procesu hrvatskim generalima već od ranije ima iskustva s razvikanim sudskim procesima, a najpoznatiji je onaj vezan uz premlaćivanje Rodneyja Kinga u Los Angelesu 1991. godine.

> Donosimo kompletan tekst optužnice protiv hrvatskih generala

Alan Tieger je u to vrijeme radio kao tužitelj u američkom Ministarstvu pravde, te mu je povjeren slučaj četvorice bijelih policajaca koji su Kinga pretukli nakon zaustavljanja zbog prebrze vožnje. Slučaj je snimljen video-kamerom te je protiv policajaca podignuta optužnica na kalifornijskom državnom sudu. Međutim, porota ih je oslobodila, što je izazvalo masovne crnačke nerede u kojima je poginulo pedesetak ljudi.

Federalna vlada je tada odlučila policajce optužiti na osnovu kršenja Kingovih ustavnih prava. Proces u kome je Tieger sudjelovao je završio osuđujućom presudom.

Godine 1994. Tiegera je Ministarstvo pravde poslalo kako bi sudjelovao u pripremama za osnivanje Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, a nakon toga je postao jedan od njegovih najuspješnijih tužitelja.

Među Tiegerove uspjehe se ubraja osuđujuća presuda za Momčila Krajišnika kao i priznanje krivnje Biljane Plavšić.

Tieger, koji je pravo diplomirao 1975. godine na Sveučilištu Santa Clara u Kalifiorniji, tvrdi da se za ratne zločine počeo zanimati i iz osobnih razloga, jer su mu roditelji bili pogođeni Holokaustom.

Tieger iz SAD u Europu putuje ne samo iz profesionalnih, nego i iz osobnih razloga od kojih je najvažniji njegova nizozemska djevojka Inger.

Tko sudi hrvatskim generalima?

Ako je za vjerovati dr. Mirjanu Damaški, profesoru prava na američkom sveučilištu Yale, general Ante Gotovina je, sudeći prema presudama koje je obrazlagao, dobio jednog od boljih haških sudaca. Nizozemac Alphons Orie, koji za sebe kaže da voli aritmetiku, svoju je oštrinu pokazao i prije početka sudskog postupka, kada je beskompromisno tužitelju naredio da skrati za više od pola predmet i listu svjedoka u predmetu "Gotovina, Čermak, Markač". Šokiranom je tužitelju potom kazao: "Kada bi bilo po vašemu, suđenje bi trajalo tri godine, a to je neprihvatljivo" te mu je za tužiteljski dio u glavnoj raspravi dao 200 sati.

Iskusni Orie na početku je suđenja pokazao i da ne pada na sentimentalna videa koja mu je prezentirao branitelj generala Gotovine, Amerikanac Greg Kehoe. Videa je okarakterizirao kao novinarske uratke, a Kehoeu je poručio da mu Sudsko vijeće nije američka porota.

Uzrok sitnim sukobima u sudnici između branitelja Kehoea i predsjedavajućeg Sudskim vijećem leži, smatraju mnogi, u nedokazanom sukobu interesa Grega Kehoea, za kojeg su tvrdili da je kao tužitelj Haškog suda sudjelovao u istrazi zločina u Oluji. Kao jedan od članova sudskog vijeća koje je odlučivalo o sukobu interesa, Orie je smatrao da Kehoe jest u sukobu interesa. U slučaju da je sukob interesa bio dokazan, Gotovina bi ostao bez odvjetnika. Opaske koje mu je Orie tijekom uvodne riječi dijelio tako su neki okarakterizirali kao sučevu taštinu, jer za sukob interesa dokazi nisu pronađeni, a Kehoe je od samog početka tvrdio kako nije radio na istrazi o zločinima počinjenima u Oluji.

Orie zanat pekao na suđenjima za ratne zločine počinjene u Bosni

Nizozemac Orie je kao stalni sudac Haškog suda predsjedavao nizom postupaka za zločine u Bosni. Tako je vodio postupak protiv Stanislava Galića, inače osuđenog na doživotni zatvor zbog 44-mjesečne opsade Sarajeva i provođenje terora nad njegovima građanima. Tijekom presude mu je rekao: "Građani Sarajeva nigdje nisu bili sigurni. Napadi na civile imali su za cilj terorizirati stanovništvo Sarajeva, a Galić je bio taj koji je odlučivao o učestalosti i jačini tih napada".

Jednako je sudio u postupku protiv Momčila Krajišnika osuđenog na 27 godina zatvora zbog planiranja i provođenja etničkog čišćenja na području Bosne između 1992. i 1995. godine. Iskusni je sudac i predsjedavao sudskim vijećem koje osudilo bosanskog Srbina Dragana Zelenovića za opetovano silovanje dviju muslimanki u Foči 1992. godine. Jedna je od njih tada imala tek 15 godina. Drugu je deset vojnika silovalo dok nije izgubila svijest.

"Silovane žrtve su osjećale neopisivu bol i poniženje, ne znajući hoće li ostati žive. Ožiljci koje su im ostavila silovanja duboki su i možda nikada neće zacijeljeti", kazao je Orie na kraju suđenja koje je Zelenoviću donijelo kaznu od 15 godina zatvora.

To da je u potpunosti upućen u događanja koja su slijedila nakon raspada Jugoslavije, ne može mu se osporiti, što se ne može sa sigurnošću reći i za drugo dvoje sudaca - Latvijca Uldisa Kinisa i sutkinju iz Zimbabvea Elizabeth Gwaunza. Oboje su položili prisegu pred Haškim sudom za ad litem suca - onog koji se poziva da sudi u jednom predmetu. Sudac Kinis stručnjak je za kazneno pravo te je autor 30-tak publikacija na temu problema kaznenog zakona kao i učinkovitosti pravosuđa. Sutkinja Gwaunza aktivistkinja je u borbi za ženska prava te je članica mnogih nevladinih ženskih udruga. Naročito je aktivna u borbi protiv obiteljskog nasilja nad ženama.

R.R./N.V.
Foto:AFP/Arhiva

Pročitajte više