NLM protiv HDZ-a: Bivši i sadašnji gradonačelnik Vrgorca u klinču, smirivao ih šef SDP-a

Foto: vrgorac.hr

U VRLO napetoj atmosferi jučer je održana sjednica Gradskog vijeća Vrgorca. Ante Sušac, punac Nikole Grmoje, glasnogovornika MOST-a, nije prošao na glasanju za još jedan mandat od četiri godine na čelu vrgoračke knjižnice. Sušac za dva tjedna puni 65 godina života i ima uvjete za starosnu mirovinu pa je njegovo postavljanje na čelo knjižnice još četiri godine bilo neprihvatljivo i SDP i HDZ-u. Prvi su bili suzdržani, drugi protiv, dok je Nezavisna lista mladih podržala imenovanje Grmojinog punca.

Gradonačelnik Ante Pranić ne vidi ništa sporno. "Prijedlog je bio u skladu sa zakonom, Sušac bi bio ravnatelj do 10. kolovoza kada bi otišao u mirovinu. Očito je ovdje bila riječ o politikantstvu, da se ne glasa za prijedlog koji je bio sasvim u skladu sa zakonom. Očito se Sušac nekome ne sviđa", kazao nam je gradonačelnik Pranić.

Grmojin punac nije prošao

Kako smo već pisali, Sušac je na čelo knjižnice došao 2002. godine dok je Vrgorac vodio njegov kum HDZ-ov gradonačelnik Borislav Matković. HDZ je sve ove godine dizao ruke za Sušca, koji je do danas odradio sve mandate na čelu gradske knjižnice te je usput stigao zaposliti i svoju kćer. Dok je vodio knjižnicu, završio je i studij knjižničarstva, i to prije tri i pol godine, što je inače bio uvjet za ravnateljsku fotelju. Sušac nam je kazao kako je jedan od osnivača HDZ-a u Vrgorcu, no davno se razočarao i u stranku, a i u svog kuma, s kojim više nije u dobrim odnosima. Sušac će tako ostati na čelu knjižnice, ali još samo koji dan. U Vrgorcu će raspisati novi natječaj.

Sjednicu je jučer obilježio sukob između gradonačelnika Pranića i njegovog prethodnika Rudolfa Grljušića iz HDZ-a. Rasprava se u jednom trenutku otela kontroli pa su pale teške riječi. Situaciju je primirio predsjednik Gradskog vijeća SDP-ovac Rade Bobanac.

Pranić: Najobičnije politikantstvo

Grljušić je zamjerio Praniću da se miješa u Upravni odbor vrgoračkih vatrogasaca te mu je prigovorio da može izazvati nove Kornate. Ta je usporedba totalno iživcirala Pranića, koji je Grljušića pitao je li lud.

"To je najobičnije politikantstvo Rudolfa Grljušića koji je u Gradsko vijeće ušao kao zamjena HSS-ovog vijećnika pod sumnjivim okolnostima. U medijima je pisalo kako je predsjednik HSS-a u Vrgorcu dao ostavku prije 25 dana pa je nejasno kako je potpisao tu zamjenu. Toliko je bilo izgovoreno laži da mi je prekipjelo. On za vrijeme svog mandata ništa nije napravio za vatrogastvo u Vrgorcu, a ja sam već tražio donaciju jedne cisterne. Njegov komentar je bio van svake pameti pa sam mu zato rekao je li lud", pojasnio nam je jučerašnju situaciju gradonačelnik Pranić.

Grljušić: To je taj način komunikacije

Grljušić, pak, kaže da su neugodno iznenađeni komunikacijom koju prakticira gradonačelnik Pranić.

"Jednom vijećniku se unio u lice, čovjeku koji ima gotovo 60 godina obraća se sa ti. Dok sam ja bio na dužnosti, nije bilo tako. Ovo je očito njegov način komunikacije", kazao nam je Grljušić.

 

Pročitajte više