GOVOR PREDSJEDAVAJUĆEG PREDSJEDNIŠTVA BiH NA DOČEKU PAPE

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Borislav Paravac održao je danas govor dobrodošlice papi Ivanu Pavlu II. koji je došao u drugi pastoralni posjet BiH.

Govor prenosimo u cijelosti:

Vaša Svetosti,

Dozvolite mi da Vas sa posebnim poštovanjem i uvažavanjem najsrdačnije pozdravim u ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine i svih drugih državnih institucija, da Vam poželim dobrodošlicu u Bosnu i Hercegovinu, Republiku Srpsku i Banju Luku. Pozdravljam i sve predstavnike Svete Stolice i države Vatikan, sve hodočasnike, i sve ljude koji su sa Božjim imenom na usnama, došli u misiju mira i prijateljstva.

Ovdje Vas kao Vrhovnog poglavara Rimokatoličke crkve, dočekuju vjerujući narodi, u zemlji koja nakon teških povijesnih razdoblja obilježenih brojnim žrtvama, danas izgrađuje zajednicu slobodnih i ravnopravnih naroda, na uzajamnom poštovanju, ljudskim pravima i slobodama, na osobnom suverenitetu svakog čovjeka, na vjerskom, nacionalnom, kulturnom i političkom pluralizmu.

Čini mi se da je važno istaknuti, i da Vas danas, u Vašem drugom posjetu Bosni i Hercegovini, prvi put dočekuje Republika Srpska i Banja Luka, potvrđujući svoju želju za međureligijskom i međunacionalnom tolerancijom svih naroda koji ovdje žive na putu pomirenja, jačanja mira i stabilnosti.

Vaša Svetosti,

U svijetu koji danas postaje sve složeniji, Bosna i Hercegovina svoj europski put počinje u objektivno težim okolnostima nego neke druge države u regiji, ali sa ambicijama i unutrašnjim konsenzusom da je mjesto zemlje u Europskoj uniji i da ona u svojoj složenoj raznolikosti može doprinositi miru i prosperitetu.

Zato Vaš pastoralni posjet doživljavamo i kao potvrdu naše dobre orijentacije ka europskom putu, i kao poticaj da brže dođemo do tog važnog cilja.

Uvjeren sam da će danas iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Banje Luke, u svijet otići zajednička poruka mira, ljubavi, duhovnih i ljudskih vrijednosti, na način na koji smo do sada slušali u Vašim apostolskim misijama i da će doprinijeti slozi i pomirenju naroda i država na području jugoistočne Europe.

Zahvaljujemo Vam na posjetu i dobrodošli!

(Hina) pp sb

Pročitajte više