Grabar-Kitarović primila Semnebyja u oproštajni posjet

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda GrabarKitarović primila je u utorak u oproštajni posjet veleposlanika Petera Semnebyja, šefa Misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Hrvatskoj, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

Veleposlaniku Peteru Semnebyju trogodišnji mandat istječe 30. travnja, a novi voditelj Misije OESS-a za Republiku Hrvatsku bit će Jorge Fuentes Monzonis Vilallonga, navodi se u priopćenju.

Prema priopćenju, ministrica Grabar-Kitarović zahvalila je veleposlaniku Semnebyju na njegovu doprinosu u ulozi šefa Misije OESS-a u Hrvatskoj.

Istaknula je da njegovo djelovanje u zemlji obilježavaju uzlazni i partnerski odnosi između hrvatske Vlade i Misije OESS-a u RH što je dovelo do bitnog kvalitativnog pomaka u međusobnoj interakciji.

Veleposlanik Semneby naglasio je kako je partnerski odnos hrvatske Vlade i Misije OESS-a u RH izvanredan primjer dobre suradnje OESS-a i države primateljice koja je polučila rezultate na obostrano zadovoljstvo.

Šef Misije OESS-a istaknuo je također proaktivnu ulogu predsjednika hrvatske Vlade Ive Sanadera i same Vlade u procesu pomirbe i regionalne suradnje, podsjetivši na posjet premijera Sanadera Beogradu 15. studenoga 2004., potpisivanje bilateralnog sporazuma o zaštiti nacionalnih manjina, usvajanje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, koji je sastavljen prema najvišim međunarodnim standardima u Europi, te zajedničku Deklaraciju o rješavanju izbjegličko-prognaničkih pitanja, potpisanu u Sarajevu ove godine, navodi se u priopćenju.

(Hina) pp/xzt ydv

Pročitajte više