Grabar-Kitarović uvjerena da će pregovori početi 17. ožujka

HRVATSKA ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je u ponedjeljak u Bruxellesu uvjerenje da će Zagreb zadovoljiti uvjet suradnje s Haškim sudom i početi pristupne pregovore s EU-om 17. ožujka, kako je i predviđeno.

"Vjerujem da će Hrvatska zadovoljiti uvjet pune suradnje, da će dokazati da u potpunosti surađuje s Haškim sudom i u ovom trenutku nema govora o odgodi pregovora, za koje se mi intenzivno pripremamo i tražimo da počnu 17. ožujka", rekla je Grabar-Kitarović.

Hrvatska ministrica sudjelovala je, zajedno s ostalim kolegama iz kandidatskih zemalja, na radnom ručku s ministrima europskih poslova zemalja članica.

Svoj optimizam ministrica zasniva "na temelju onoga što rade naše službe, uključujući i diplomaciju" i stoga "vjeruje da će Hrvatska do 17. ožujka dokazati da se maksimalno trudi kako bi se riješilo preostalo pitanje u suradnji s Haškim sudom", slučaj odbjeglog generala Ante Gotovine.

Grabar-Kitarović imala je prigodu za niz bilateralnih razgovora sa svojim kolegama. Upitana da li je netko od tih sugovornika rekao da Hrvatska može, ali ne želi uhititi generala Gotovinu, ministrica je odgovorila niječno. "Rekli su mi da Hrvatska doista mora uložiti maksimalne napore i da to treba i dokazati", rekla je ministrica.

Šefica hrvatske diplomacije je rekla da neke zemlje punu suradnju s Haškim sudom interpretiraju na način da to znači uhićenje Gotovine, ali da ima i druga skupina zemalja, "koja je puno objektivnija i pravičnija u tumačenju pune suradnje, a to znači da Hrvatska mora uložiti maksimalne napore" kako bi riješila to otvoreno pitanje.


Pročitajte više