Grad Zagreb polaganjem vijenaca prisjetio se "Bljeska" i žrtava raketiranja Zagreba

Odjel za branitelje i udruge branitelja Grada Zagreba danas je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Oltaru Domovine, kod Glavnog križa na Mirogoju i na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana obilježio 10. godišnjicu vojnoredarstvene akcije "Bljesak" i prisjetio se civilnih žrtava Zagreba. L

Izlaslanstvo Grada Zagreba predvodio je zamjenik gradonačelnice Milan Bandić, koji je nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća u palači Dverce priredio primanje za ratne zapovjednike, predstavnike udruga iz Domovinskog rata te Udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Oslobađajuća akcija "Bljesak" počela je 1. svibnja 1995. ujutro, a završila je sljedeći dan poslijepodne. U samo 31 sat oslobođeno je 500 četvornih kilometara i uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac. "Bljesak" je omogućio početak obnove i povratak prognanika u zapadnu Slavoniju. U akciji je sudjelovalo oko 7.200 hrvatskih vojnika i policajaca. Poginula su 42 branitelja, a 162 su ranjena.

Kako bi se osvetili za poraz pobunjeni su Srbi 2. i 3. svibnja 1995. raketnim sustavom "orkan" s kasetnim punjenjem napali Zagreb. U napadu je poginulo šestero ljudi, 39 je teško, a 136 lakše ranjeno.

Zbog zapovijedi da se napadne Zagreb, Haaški sud optužio je vođu pobunjenih Srba Milana Martića za ratni zločin.

(Hina) xbma yso

Pročitajte više