Građani protiv modernih objekata u starim jezgrama gradova

IZGRADNJI novih objekata moderne/suvremene arhitekture u starim jezgrama gradova protivi se čak 70 posto hrvatskih građana, dok ih to podržava 21 posto. 9 posto građana koji su sudjelovali u anketi agencije GfK je neodlučno.

"Umetanju" novih objekata u stara povijesna tkiva gradova najviše se protive stanovnici Istre i Primorja (87%) te Dalmacije (76%). Građani Zagreba i okolice nešto su umjereniji jer svoje protivljenje iskazuje njih 64%.

Pozitivan stav, više od prosjeka - 21%, iskazuju građani Zagreba s okolicom (27%) i oni iz Slavonije (26%). U Dalmaciji je takvih samo 12%, a u Istri s Primorjem i Gorskim Kotarom tek 7%.

U slučaju "Cvjetni trg" 56% Zagrepčana smatra da bi trebala "presuditi" javnost/građani, 42% smatra da bi trebala odlučiti struka, a 2% kapital.

Za prevagu mišljenja struke nešto su više muški ispitanici i  osobe između 40 i 59 godina starosti. S druge strane, uvažavanje mišljenja javnosti nešto je važnije za mlađe ispitanika (15 do 29 godina). Iako bi sami građani, kao i struka trebali imati zapažen utjecaj, rezultati istraživanja pokazuju da 2/3 građana smatra da će oko gradnje na Cvjetnom trgu presuditi isključivo - kapital.

Pročitajte više