"Građanski list": Milošević kriv za progon Hrvata iz Vojvodine

IAKO ga haška optužnica ne tereti za te zločine, za progon Hrvata iz Srijema najveću krivnju snosi Slobodan Milošević, izjavio je za vojvođanski dnevni ´Građanski list´ svjedok stradanja srijemskih Hrvata velečasni Marko Kljajić.

´Ne bih mogao reći da su radikali Vojislava Šešelja rukovodili protjerivanjem Hrvata. Oni su svakako bili sa Šešeljem najglasniji i koliko god smo sa zebnjom gledali njihovo marširanje, ipak bih rekao da to nije bio glavni uzrok onoga što se dogodilo´, rekao je župnik crkve svetog Roka u Petrovaradinu velečasni Marko Kljajić.

Prema njegovim riječima u Srijemu su se u prvoj polovici devedesetih događali nebrojeni zločini - silovanja, ubojstva, napadi bombama, ali u tome nisu uvijek prednjačili radikali.

´Zašto je državni aparat s policijom na čelu dopuštao da se takvi izgredi događaju i ne budu sankcionirani. Šešelj je bio samo metla i batina u rukama Slobodana Miloševića, to jest države kojom je on upravljao´, izjavio je svećenik, koji je autor knjige svjedočanstava ´Kako je umirao moj narod´.

Velečasni Kljajić je demantirao priče da su se Hrvati iz Srijema išli boriti na hrvatskoj strani, što je bio razlog da ih se protjera iz svojih domova.

´Ima više Hrtkovčana koji su išli na bojište potiv Hrvatske kao lojalni građani države u kojoj su živjeli. Te Šešeljeve priče su priče za malu djecu, Hrvati iz Hrtkovaca su eventualno mogli stupiti u hrvatsku vojsku te nakon što su bili prognani. Tih godina, početkom devedesetih, lovili su naše mladiće koji su bili vojni obveznici, i prvo su mobilizirali Hrvate i Mađare, tako da je na bojištu na srpskoj strani bilo više hrtkovačkih Hrvata i Mađara, nego Srba´ - konstatirao je vlč. Marko Kljajić.

Župnik iz Petrovaradina je rekao kako ne bi išao svjedočiti u Hagu protiv Šešelja, jer bi to za njega bio gubitak vremena. Sve što zna o stradanju vojvođanskih Hrvata on je napisao u knjizi ´Kako je umirao moj narod´.

Prema podacima kojima raspolaže Demokratski savez Hrvata u Vojvodini iz Vojvodine, poglavito iz Srijema, tijekom devedesetih svoje obiteljske domove napustilo je oko 40.000 Hrvata.

Pročitajte više