Grbić: Policija nema saznanja da iza prosvjeda stoji oporba

RAVNATELJ policije Oliver Grbić izjavio je danas novinarima kako policija nema saznanja da iza prosvjeda na Markovom trgu stoji oporba. "Nakon provedene istrage nad 65 osoba nemamo nikakva saznanja o tome da bi oporba stajala iza prosvjeda.", rekao je Grbić te dodao kako je postupanje policije bilo izrazito profesionalno i odbacio tvrdnje da je policija bila pregruba. Rekao je kako su prosvjednici počeli bacati kamenje i boce te vrijeđati policijske službenike, koji su zatim reagirali kako bi očuvali red i mir. Grbić je dodao kako ga je zasmetalo što je u određenom dijelu medija prednost pri izvještavanju data posljedicama a ne onome što je prethodilo.

"Svi imaju pravo izraziti svoje nezadovoljstvo na miran način. No, ono što se događalo proteklih dana a posebice u subotu nije bilo demokratsko izražavanje", zaključio je Grbić.

Policija: Napadali su svime što im je došlo pod ruku, jedan je urinirao na barikadu

"Napadali su kamenjem, opekama, staklenim bocama, bakljama, raketama, petardama i ostalim predmetima do kojih su mogli doći u tom trenutku. Jedan od napadača je urinirao na zaštitnu ogradu", stoji u priopćenju zagrebačke policije nakon krim- obrade nad 39 prosvjednika koji su u subotu popodne uhapšeni u Radićevoj. Sumnja se da su počinili kazneno djelo sudjelovanja u grupi koja sprječava ili napada službenu osobu, a među izgrednicima je bilo i pet maloljetnika, među kojima i jedan rođen 1995.

Policija tvrdi da su se napadači oglušili na sve moguće zapovijedi da prestanu s napadom i da se udalje te da su umjesto toga pokazivali sve veći stupanj agresivnosti od kojega je ozlijeđen već broj policajaca. Oštećena su i službena MUP-ova vozila koja su se na nalazila u Radićevoj.

Osumnjičenici su u ovim trenucima na ispitivanju na Županijskom sudu nakon kojeg će se odlučiti hoće li natrag u pritvor ili će se braniti sa slobode. Kaznena djela za koja ih se tereti mogu im donijeti tri godine zatvora.

U 18 novi prosvjed

U 18 sati najavljen je novi prosvjed tzv. Facebook prosvjednika, ovaj put na Cvjetnom trgu. Iz organizacije pozivaju građane da se okupe bez nasilnih ispada, ali je vrlo vjerojatno da će se opet uputiti na Markov trg, što je dosad uključivalo sukobe s policijom i nerede.

"Ne smijem ići na Markov trg niti ikoga pozivam gore, ali mislim da će prosvjednici, kad završi skup na Cvjetnom, krenuti u smjeru Markovog trga", rekao je organizator prosvjeda Ivan Pernar.

Pročitajte više