Grbin: Policija zbog obnove navodno podiže kaznenu prijavu protiv HDZ-ovog zastupnika

PREDSJEDNIK SDP-a Peđa Grbin poručio je u četvrtak da oporba inzistira na osnivanju saborskog istražnog povjerenstva za poslijeratnu obnovu, istaknuvši da je to nužno jer se zbog poslova na obnovi istražuje i novopečeni HDZ-ov zastupnik Nikola Mažar.

"Prije dva tjedna oporba je predložila osnivanje istražnog povjerenstva koje se trebalo baviti kriminalom u poslijeratnoj obnovi. Današnji napisi u medijima pokazuju koliko je osnivanje povjerenstva nasušno potrebno jer policija protiv novopečenog saborskog zastupnika HDZ-a Nikole Mažara navodno pokreće kazneni postupak zato što su se namještali dokumentacija i potvrde kako bi određeni odabrani poduzetnici mogli dobiti posao", rekao je Grbin novinarima u saboru.

"Ironično je da saborskog zastupnika HDZ-a Darka Puljašića mijenja zastupnik Mažar kojem se opet na teret stavljaju kaznena djela počinjena u obnašanju službene dužnosti", poručio je Grbin.

Upravo zbog toga, naglasio je čelnik SDP-a, inzistiramo na osnivanju istražnog povjerenstva, kako bi se spriječilo da u obnovi, koja će biti teška desetke milijardi kuna, slični ljudi na sličan način osiguraju poslove nekom svom podobnom.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, već godinu i pol traje istraga navoda iz jedne privatne kaznene prijave o poslovima vrijednim 10.9 milijuna kuna, koje je na natječajima Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje (SDUOSZ) od 1. siječnja 2018. do 31. prosinca 2019. godine dobila građevinska tvrtka Bodat iz Vinkovaca, za koje se ozbiljno sumnja da su realizirani temeljem lažnih referenci.

List piše da su sporne potvrde o prije izvršenim građevinskim radovima u kojima je investitor bio SDUOSZ, a kojima se dokazuje da je na tim poslovima glavni inženjer gradilišta bila osoba koju predlažu za istu funkciju i na novom poslu za koji se natječu.

Te potvrde sastavljaju se i ovjeravaju upravo u SDUOSZ-u, zbog čega se, osim vlasnika tvrtke iz Vinkovaca Tome Bobeka, na kaznenoj prijavi našlo i ime Nikole Mažara, dojučerašnjeg državnog tajnika SDUOSZ-a i odnedavno saborskog zastupnika HDZ-a.

Mažar je u sabor došao nakon što ga je napustio Darko Puljašić, HDZ-ov gradonačelnik Požege, zbog afere oko namještanja poslova na energetskoj obnovi zgrada u Požegi.

Pročitajte više