Grčka policija uhvatila lijeve teroriste, bacili granatu na francusku ambasadu

Ilustracija: EPA

GRČKA policija priopćila je danas da je u velikoj protuterorističkoj operaciji privela tri osobe i zaplijenila oružje, uključujući i kalašnjikov, koje su u napadima koristili pripadnici krajnje ljevice. 

Radikalni ljevičari bacili granatu na zgradu francuskog veleposlanstva

Jedna od ljevičarskih grupa, Revolucionarna organizacija za samoobranu, preuzela je odgovornost za napad granatom na zgradu francuskog veleposlanstva u Ateni 10. studenoga 2016. godine. U eksploziji je lakše ozlijeđen jedan grčki policajac, a eksplozija je prouzročila manju materijalnu štetu.

Ista je organizacija preuzela odgovornost za napad na meksičko veleposlanstvo u Ateni u srpnju 2014. godine.

Zaplijenjeni kalašnjikov korišten je u nekoliko napada Revolucionarne organizacije samoobrane 2014. - u napadu na sjedište grčke socijalističke stranke PASOK u Ateni i na zgradu meksičkog veleposlanstva u Ateni. 

Grčki premijer pozdravio veliki uspjeh

Grčki premijer Kiriakos Micotakis pozdravio je "vrlo veliki uspjeh" te potvrdio "odlučnost u nastojanju da se konačno stane na kraj problemima s terorizmom u zemlji."

Napadi na javne institucije, medijske kuće, banke ili diplomatska predstavništva godinama se u Grčkoj ponavljaju. Za njih se odgovornima smatraju pokreti ekstremne grčke ljevice ili grčki anarhisti.

Pročitajte više