Grčki premijer traži od Vrhovnog suda istragu smrtonosne željezničke nesreće

Foto: EPA

GRČKI premijer Kyriakos Mitsotakis zatražio je u pismu upućenom tužitelju Vrhovnog suda da prioritetno i na najvišoj razini provede istragu o velikoj željezničkoj nesreći koja se dogodila prošli tjedan.

Bit će to istraga odvojena od one za koju su zaduženi vladini stručnjaci imenovani nakon nesreće 28. veljače u dolini Tempe u središnjoj Grčkoj u kojoj je poginulo 57 ljudi.

Mitsotakis je od tužitelja Vrhovnog suda Isidorosa Doyakosa zatražio da odmah i detaljno rasvijetli sve kriminalne radnje povezane s tragičnom željezničkom nesrećom u Tempeu.

Osnovano je posebno stručno povjerenstvo

Premijer je pozvao tužiteljstvo Vrhovnog suda da procijeni mogući kazneni karakter sustavnih pogreški u željezničkom sektoru, uključujući kašnjenja u dovršetku potrebne tehnološke modernizacije infrastrukture.

U petak je po premijerovom nalogu uspostavljeno posebno stručno povjerenstvo koje će istražiti sustavne probleme koji su doveli od tragedije. Vlasti nesreću pripisuju ljudskoj pogreški.

U Larisi, gradu najbližem mjestu nesreće, u nedjelju je šef stanice optužen i pritvoren zbog kobne pogreške koja je dovela do "smrti velikog broja ljudi", za što može dobiti najmanje 10 godina zatvora, a najviše doživotnu kaznu. Više od 12.000 ljudi prosvjedovalo je jučer u Ateni zbog kroničnih propusta u željezničkom sektoru optužujući grčke vlade da ništa nisu učinile kako bi poboljšale sustav.

Pročitajte više