Greenspan uznemirio ulagače

Dobre vijesti iz korporativnog svijeta i niže cijene nafte omogućile su veći dio protekloga tjedna na svjetskim burzama nastavak uzleta cijena dionica započet nakon američkih predsjedničkih izbora. No, neočekivano oštre izjave Greenspana uzdrmale su krajem tjedna ulagače, poslavši vrijednosti burzovnih indeksa naniže. L

Nakon što je dosegnuo najvišu razinu od ožujka u visini 10.572 boda, njujorški Dow Jones indeks u petak je oštro pao, spustivši se na 10.448 bodova, izgubivši tako na tjednoj razini 0,8 posto Tehnološki Nasdaq dosegnuo je 2.104 boda, najvišu razinu na zatvaranju od siječnja, prije nego se spustio na 2.073 boda, 0,7 posto manje na tjednoj razini. Njihovo spuštanje po prvi puta u proteklih mjesec dana označilo je tako prvo značajnije povlačenje kapitala iz dionica nakon uzleta započetog poslije američkih predsjedničkih izvora.

Dobre vijesti s početka tjedna

Početkom tjedna ulagače je oduševila najava da maloprodajni lanac trgovina Kmart kupuje operatora robnih kuća Sears, RoebuckandCo.. Dionica Searsa skočila je čak 17 posto, a Kmarta osam posto. Taj sporazum potaknuo je nade na Wall Streetu o mogućim novim spajanjima i preuzimanjima. "Mislim da je uvijek potrebno da prvo jedna osoba skoči u vodu, pa se ne bih iznenadio ako i drugi nastave u tome smjeru", kazao je David Malmgren, potpredsjednik Fulton Breakefield Broennimana.

Snažni poticaj kupovini tehnoloških dionica stigao je iz Microsofta, koji je objavio da će u prosincu isplatiti najveću dividendu u korporativnoj povijesti dosad, tri dolara po dionici odnosno ukupno 32 milijarde dolara. Dionice te najveće svjetske softverske kompanije ojačale su gotovo dva posto, na 27,39 dolara. Istodobno, dionica HP-a poskupjela je 2,6 posto pošto je dan ranije izvijestio o skoku tromjesečne dobiti za čak 27 posto. I većina ostalih blue-chip dionica ojačala je kako su ulagači ohrabreni najnovijim korporativnim zbivanjima. Ojačale su i dionice American International Groupa, najvećeg američkog osiguravatelja, i to za tri posto, po objavi da je postigao sporazum s američkim regulatorima oko istrage računovodstvenog skandala povezanog s PNC Financial Services Group.

Porast cijena pri proizvođačima za 1,7 posto, što je njihov najveći skok u zadnjih gotovo 15 godina i daleko iznad 0,5 posto koliko je očekivao Wall Street, rezultat je snažnog rasta energetskih i troškova hrane. Taj pokazatelj nagnao je ulagače da prodaju dionice banaka i maloprodajnih kompanija, koje su posebno senzitivne na više kamatne stope. Najviše su se spustile dionice financijskih tvrtki, pri čemu Citigroupa 1,3 posto, a Morgan Chasea 1,8 posto.

Zloslutni Greenspan

Krajem tjedna Wall Street je neugodno iznenadio predsjednik američke središnje banke Alan Greenspan, ustvrdivši da će apetit inozemnih ulagača za američkom imovinom vjerojatno pasti. Jasno je istaknuo i da su oni koji su nepripremljeni za više kamatne stope osuđeni na krah i gubitak novca. "Iako Greenspanove izjave nisu bacile baš posve novo svjetlo na općenitu situaciju, čuti tako nešto od glavnog zakonodavca šokiralo je tržišta", ocijenio je John Shin, ekonomist pri Lehman Brothersu.

Cijene europskih dionica također su se spustile s najviših razina zabilježenih u zadnjih 28 mjeseci. Londonski Ftse indeks potonuo je u proteklih tjedna dana 0,7 posto, na 4.760 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,2 posto, na 4.134 boda.

Veće gubitke na cijenama dionica europskih proizvođača lijekova izazvala je nepovoljna vijest iz američke administracije za hranu i lijekove. Govoreći u Senatu, revizor FDA David Graham kazao je da lijek za kolesterol Crestor, proizvođača AstraZenece, Rocheov lijek protiv akni Accutane i lijek za astmu GlaxoSmithKline-a Serevent, među ostalim, zahtijevaju pomnija ispitivanja. To je srušilo cijene dionica AstraZenece za 6,2 posto, GlaxoSmithKline-a za 3,5 posto a Roche-a za 0,8 posto, jer se ulagači pribojavaju da će proces odobravanja lijekova biti mnogo stroži nego dosad.

Skok eura na rekordno visokih 1,307 dolara čini se da nije imao značajnijeg utjecaja na ulagače, tako da su se tek nakratko dionice našle pod pritiskom. Analitičari kažu kako je rizik da će pad dolara zaustaviti uzlazni trend na europskim tržištima dionica neznatan. "Gotovinski priljev na tržište dionica raste, natprosječno je visok", kazao je direktor odjela upravljanja europskim dionicama u investicijskoj banci J.P. Morgan, Nigel Crobby.

Neki ulagači odlučili su se na ulaganja u državne euroobveznice, budući je kombinacija nedavnih slabih gospodarskih podataka iz eurozone i jačanja eura nagnala na zaključke da će kamatne stope ostati niske kroz duže vrijeme. "Imamo uzlazni trend na tržištu dionica i obveznica u eurozoni, što obično nije slučaj", kazao je strateg za ulaganja u obveznice pri Hypovereinsbank u Muenchenu, Kornelius Purps.

Najviše su u ovom razdoblju ojačale cijene dionica zrakoplovnih kompanija te švedskog Electroluxa, uslijed signala o njegovu mogućem preuzimanju. Značajne dobitke zabilježio je i sektor telekoma, predvođen britanskim mobilnim operaterom mmO2, čije su dionice skočile 5,7 posto, nakon što je podigao svoje procjene prihoda na britanskom tržištu po drugi put u zadnja tri mjeseca i najavio prvu isplatu dividendi.

No, bilo je i gubitnika, većinom u britanskom maloprodajnom sektoru, nakon što je malotrgovac električnih aparata Dixons upozorio na usporavanje rasta prodaje u proteklih nekoliko tjedana. Njegove su dionice potonule 4,7 posto, dok su one britanskog najvećeg malotrgovca Tesco-a na vrijednosti izgubile 1,3 posto. U Britaniji su se na udaru našle dionice duhanskih proizvoda i pubova pred objavu plana britanske vlade o zabrani pušenja na mnogim javnim mjestima.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je u tome razdoblju 0,6 posto, na 11.082 boda.

(Hina) xsbo ysbo

Pročitajte više