Grljušić: O raskolu u splitskom HSLS-u odlučivat će Malo vijeće

IZVRŠNI odbor splitskog HSLS-a na večerašnjoj je sjednici, koja je trajala samo pet minuta, uz dva suzdržana glasa odlučio uputiti zamolbu Malom vijeću HSLS-a da riješi ´raskol u splitskom ogranku te stranke´, kazao je nakon sjednice predsjednik splitskog HSLS-a Mirko Grljušić.


Predsjednik splitskog HSLS-a Mirko Grljušić kazao je novinarima kako je unatoč nastojanju Dražena Budiše da splitski ogranak sam rasplete taj gordijski čvor, to nemoguće jer je u splitskom Izvršnom odboru nastala pat-pozicija.

Splitski HSLS među ostalim se podijelio i zbog neslaganja o zahtjevu dijela HSLS-ovaca da se raskine koalicijski sporazum sa strankama na vlasti u Splitu sa SDP-om na čelu.

Naime, Županijski odbor HSLS-a s predsjednikom Ivanom Škarićem na čelu zatražio je 11. siječnja da splitski HSLS raskine gradsku koaliciju na vlasti sa SDP-om na čelu. Sjednica, na kojoj se 14. siječnja Izvršni odbor trebao očitovati o tom zahtjevu, prekinuta je jer je 13 članova s predsjednikom splitskog HSLS-a Mirkom Grljušićem na čelu napustilo sjednicu, tvrdeći da nazočni toj sjednici Božo Majstorović, član Poglavarstva za kulturu, nije član stranke i da je pristupnicu predao taj dan ujutro.

Majstorović, kojega je u Poglavarstvo imenovao HSLS premda nije bio član stranke, kazao je kako se učlanio u stranku i da kao član Poglavarstva ima pravo biti i odlučivati na sjednicama Izvršnog odbora.

Grljušić je tada rekao kako je važno utvrditi je li Majstorović član HSLS-a a time i IO-a jer bi u tom slučaju ´struja´ dogradonačelnika Miroslava Buličića (kojoj pripada i Majstorović, i koja se protivi raskidu koalicije u Splitu) imala većinu u IO-u, odnosno 14 članova.

Po Buličiću, koji bi po poslijeizbornom dogovoru o suradnji s koalicijom na vlasti nakon SDP-ovca Slobodana Beroša trebao preuzeti dužnost gradonačelnika, Majstorović je pristupnicu za članstvo predao prije četiri mjeseca.

Statutarna komisija središnjice HSLS-a 24. siječnja jednoglasnom odlukom nije priznala Majstorovićevo automatsko članstvo u stranci. Po Statutu članom stranke automatski se postaje 60 dana nakon uručenja pristupnice predsjedniku ogranka stranke( u slučaju Majstorović pristupnica teče od 14. siječnja).

Pročitajte više