GSV: Vlada dobila potporu poslodavaca i sindikata za odustajanje od smanjenja PDV-a

VLADA je na današnjoj izvanrednoj sjednici Gospodarskog socijalnog vijeća (GSV) dobila potporu poslodavaca i sindikata za odustajanje od smanjenja PDV-a, što je bilo predviđeno za 1. siječnja iduće godine.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor zajamčila je da zbog te Vladine odluke neće doći do smanjenja radničkih prava.

Kosor je nakon sjednice GSV-a izjavila da su socijalni partneri ozbiljno raspravljali o posljedicama prošlogodišnjeg proračunskog deficita od 5,9 posto o kojem se jučer razgovaralo s predstavnicima MMF-a.

Dodala je da Vladine analize pokazuju kako bi taj deficit mogao premašiti i šest posto budući da se svakodnevno otkrivaju nove obveze.

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Bernard Jakelić izrazio je razumjevanje za moguću Vladinu odluku naglasivši da su poslodavci više zainteresirani za poreznu reformu koja treba urediti pitanje poreza na dobit, reinvestiranu dobit i dohodak.

Jakelić je upozorio da je deficit posljedica lošeg rada državne uprave pa Vlada mora učiniti korake kako bi spriječila buduće slične događaje.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Boris Kunst izrazio je sindikalnu potporu odustajanju od smanjenja PDV-a istaknuvši da sindikati očekuju kompenzaciju kroz smanjenje poreza na dohodak i doprinose.

Kunst je naglasio kako mu je ministar financija Ivan Šuker na pitanje hoće li odustajanje od smanjenja PDV-a imati posljedice na radnička prava obećao da se ta prava nakon sklapanja novog stand-by aranžmana s MMF-om neće smanjiti.

Pročitajte više