Guverner HNB-a: Uvođenjem eura kamate će pasti, ali cijene će otići gore

Foto: FaH/123rf

GUVERNER Hrvatske narodne banke Boris Vujčić danas je govorio u uvođenju eura u Hrvatsku.

Vujčić je o euru govorio pred poduzetnicima u Bjelovaru, ustvrdivši kako bi uvođenjem eura Hrvatska imala višestruke koristi uz male, kratkorajne troškove. Komentirao je i moguća poskupljenja koja bi Hrvatsku mogla zahvatiti kad uvedemo euro, što bi se trebalo dogoditi za 5-6 godina.

Guverner tvrdi da su cijene u zemljama koje su zadnje uvele euro zaista porasle, ali samo za 0,25 posto, javlja HRT.

"Ako bi inflacija bila 0,6 %, a te godine 0,8 % zbog uvođenja eura i konverzije, to je mali porast cijena i jednokratan, jer se događa u prvoj godini nakon uvođenja", rekao je Vujčić.

"Uvođenje eura smanjilo bi kamatne stope"


Analize HNB-a, navodi Vujčić, pokazuju da bi uvođenje eura smanjilo kamatne stope i uklonilo tečajne rizike. "Znamo da je oko 75% štednje u euru i da je oko 2/3 kredita vezano uz euro što predstavlja visoki tečajni rizik ako domaća valuta deprecira. Ako padne vrijednost kune realna vrijednost duga raste. Uvođenjem eura taj problem se rješava jer su prihodi i dug u istoj valuti", rekao je Vujčić.

Podsjetimo, za uvođenje eura Hrvatska mora ispuniti niz uvjeta, pa tako deficit proračuna u BDP-u ne smije prelaziti tri posto, a javni dug mora biti manji od 60% BDP-a.

Pročitajte više