Guvernerka Louisiane zbog "Katrine" odustaje od izbora 2007. godine

URAGAN KATRINA, kojega mnogi drže trenutkom od kojeg je američki narod Bushu počeo okretati leđa, uzeo je žrtvu i obliku političke karijere Kathleen Babineaux Blanco, demokratske guvernerke države Louisiana.

64-godišnja Blanco, koja je 2003. godine izabrana tijesnom većinom te tako postala prva žena-guverner u povijesti te države, se, slično kao i predsjednik Bush optužuje za nepravovremeni i neprimjereni odgovor nadležnih tijela na uragan "Katrina", odnosno poplavljivanje New Orleansa.

Dok se u svjetskoj i široj američkoj javnosti većina kritika i zgražanja nad stradanjem stanovnika američkog velegrada odnosila na nesposobnost Bushove administracije, među samim građanima Louisiane je veliki dio odgovornosti pripisan i guvernerki, čija se administracija u trenutku iskazala kao neodlučna, a guvernerka više raspoložena za politikantske svađe s Bushom i njuorleanskim gradonačelnikom Rayom Naginom nego za konkretne akcije u svrhu pomoći unesrećenima.

Međutim, političku karijeru guvernerke je konačno zapečatio tek fijasko Road Homea, ambicioznog projekta obnove temeljem kojeg bi se iz državnog proračuna dijelila financijska sredstva vlasnicima porušenih i oštećenih domova.

Od 115.000 ljudi koji su se prijavili za pomoć, za godinu dana je tu pomoć primilo samo njih 3.000. Prošli tjedan je federalno Ministarstvo stanovanja i gradskog razvoja u svom službenom izvješću državne vlasti optužilo za neprimjereno i neučinkovito raspolaganje sredstvima za obnovu.

Porazne predizborne ankete su na kraju Kathleen Blanco natjerale da odluči kako se u jesen ove godine neće natjecati na drugi mandat, iako sama tvrdi da joj je motiv za odluku bilo nastojanje da "programe obnove provodi neopterećena prljavom politikom predizborne kampanje".

Blanco se zbog svoje uloge u uraganu Katrina smatrala najranjivijom od svih vodećih demokratskih dužnosnika u SAD, te popularni republikanski kongresnik Bobby Jindal uživa reputaciju favorita u utrci za njenog nasljednika. Račune bi mu, doduše, mogao pomrsiti bivši demokratski senator John Breaux ukoliko uđe u utrku.

D.A.

Pročitajte više