Gvozd: O projektu izgradnje kuća za 12 obitelji useljenih bosanskih Hrvata

PODRUČNI ured OESS-a iz Siska danas je u Gvozdu na Kordunu u Sisačkomoslavačkoj županiji predstavio projekt gradnje kuća za 12 obitelji useljenih Hrvata iz zapadne Bosne naseljenih na tom području, kao način trajnog stambenog zbrinjavanja useljenih bosanskih Hrvata i povrata imovine srpskim povratnicima.

Općina Gvozd prošle je godine useljenim bosanskim Hrvatima darovala zemljište u dijelu Gvozda zvanom Sajmište, Ministarstvo javnih radova, obnove i graditeljstva dalo im je građevni materijal za gradnju 12 kuća, a oni su sami izgradili kuće i čekaju da se stvore uvjeti za njihovo useljenje.

Od 12 obitelji za sada se u novu kuću uselila jedino četveročlana obitelj Stipe Agatića, prognana iz Ivanjske kod Banja Luke u Republici Srpskoj u BiH, koja živi u neožbukanoj i oskudno namještenoj kući u kojoj imaju jedino struju. Agatić je rekao da kuće još nisu priključene na vodovod i kanalizaciju, tako da vodu donose s obližnjeg izvora udaljenog od kuće stotinjak metara, a za obavljanje nužde podignuli su poljski WC 20-ak metara od kuće. Problem im je i što nema pristupne ceste do njihove kuće. Napomenuo je da se on odrekao prava obnove u svom rodnom mjestu Ivanjskoj kod Banje Luke u korist Republike Hrvatske kako bi mu hrvatska država mogla izgraditi novu kuću.

"Kuću smo zidali sami, a građevni materijal koji smo dobili od Ministarstva javnih radova, obnove i graditeljstva pokrio je samo najosnovnije potrebe. Ministarstvo nam je obećalo isplatiti po 15 tisuća kuna gotovine za troškove useljenja i opremanja kuća, ali te novce još nismo primili iako je već odavno istekao obećani rok", istaknuo je Agatić.

Marinko Šalić je, u ime svoje peteročlane obitelji, rekao da nemaju uvjete za useljenje i da se neće useliti u nove kuće dok im se ne priključi voda i kanalizacija i izgradi pristupna cesta.

Po njegovim riječima, odgovornima za neizgradnju komunalne opreme u tom naselju obitelji drže općinu Gvozd "čije poglavarstvo nije riješilo svu potrebnu dokumentaciju za izgradnju kompletne komunalne infrastrukture u naselju".

Koordinator za medije Područnog ureda OESS-a u Sisku Julije Katančević izjavio je da je cilj posjeta obiteljima useljenih bosanskih Hrvata u Gvozdu bio da se javnost upozna s projektima zbrinjavanja bosanskih Hrvata i povrata imovine srpskim povratnicima, ali i problemima s kojima se povratnici suočavaju u želji da se usele u svoje kuće.

Pročitajte više