Haag - luksuzan dom za najgore svjetske zločince

HAAG, nizozemski grad na obali Sjevernog mora, polako postaje luksuzan dom za neke od najgorih zločinaca na svijetu, stoji u reportaži iz Haaga objavljenoj na portalu indijske medijske kuće DNA. Reporter kuće DNA u Haag je doputovao iz daleke Indije kako bi se uz prve ruke uvjerio u uvjete koji vladaju u haškom zatvoru.

Nijedan grad na svijetu ne može se pohvaliti činjenicom da u njemu u luksuznim uvjetima živi toliko zločinaca, navodi se u reportaži. Skupina ozloglašenih zločinaca zasad broji oko 60 zatvorenika iz Europe, pri čemu u Haagu očekuju još nekolicinu, piše DNA.

Sljedeći kontingent očekuje se iz Ruande, a radi se o optuženima za etničko čišćenje i masovna ubojstva. No, Nizozemcima ne smeta što u njihovom susjedstvu žive neki od najgorih zločinaca na svijetu, budući da je okupljanje zločinaca u Haagu rezultat intenzivnog globalnog napora da se pravdi privedu odgovorni za zločine protiv čovječnosti.

U članku se poimence spominju mahom srpski optuženici za ratne zločine - Slobodan Milošević, Milan Babić, Ljubiša Beara i Ljubomir Borovčanin, ali indijski novinar napravio je jednu pogrešku ustvrdivši da se u pritvoru u Scheveningenu nalazi i Mirko Norac, koji zatvorsku kaznu ne služi u Haagu, nego u Hrvatskoj, gdje mu je i suđeno.

Kompleks pritvora u Scheveningenu nalazi se neposredno pored zgrade suda i pripadajućih mu ureda, a DNA navodi kako haški zatvorenic - Srbi, Hrvati i Bošnjaci, žive u luksuznim uvjetima. Svaki zatvorenik u svojoj ćeliju na raspolaganju ima televizor i aparat za kavu, a tu je i privatna kupaonica.

"U pritvoru je optuženima na raspolaganju knjižnica, soba za rekreaciju, prostor za molitvu, kao i mala trgovina u kojoj mogu kupiti najosnovnije potrepštine. Optuženici imaju pravo na liječnika, psihologa i masera." - kazao je neimenovani dužnosnik suda u razgovoru za DNA.

Index.hr/DNA

Pročitajte više