Haag odustao od progona hrvatskih novinara

TUŽITELJSTVO Haškog suda odustalo je od optuživanja hrvatskih novinara koji su objavili tajni dodatak optužnice protiv generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka.

Tužiteljstvo je u izvještaju Sudskom vijeću koje je i tražilo da tužitelji provedu istragu zaključilo da su hrvatski novinari objavom sadržaja tajnog aneksa u kojem su bila navedena imena sudionika udruženog zločinačkog pothvata počinili nepoštivanje suda. Ipak, Tužiteljstvo je odustalo od progona novinara, jer je Sud tri dana nakon što su novinari objavili sadržaj aneksa ionako s njega skinuo oznaku tajnosti.

HTV je u Dnevniku 28. svibnja prošle godine prvi objavio imena sedam visokih vojnih i političkih dužnosnika, bivših i sadašnjih, na čelu s Franjom Tuđmanom. Slobodna Dalmacija je prva objavila sadržaj tajnog dodatka, ali bez navođenja tih sedam imena. Ukupno osam hrvatskih novinara je osumnjičeno u ovom slučaju. Hrvatska i europska organizacija novinara osudile su ovu optužbu Haškog tribunala.

Inače, u dodatku optužnici su imenovani: Rahim Ademi, Miljenko Crnjac, Ivan Jarnjak, Mate Laušić, Mirko Norac, Jure Radić i Markica Rebić. Njih Haško tužiteljstvo sumnjiči da su kao članovi zločinačkog pothvata zajedno s optuženima: Gotovinom, Čermakom i Markačem te pokojnima Franjom Tuđmanom, Gojkom Šuškom, Jankom Bobetkom i Zvonimirom Červenkom, proveli plan etničkog čišćenja hrvatskih Srba u Krajini tijekom i nakon Oluje.

D.M.
Foto: wikimedia.org

Pročitajte više