Haag osumnjičio Norca za akcije Medački džep i Oluja

IZ VLADE je priopćeno da je Ured za suradnju s ICTY-em zaprimio zahtjev Haškog suda za saslušanjem Norca u statusu osumnjičenika, za djelovanje u okviru vojnoredarstvenih akcija Medački džep i Oluja.

Norcu je zahtjev uručen u zatvoru Županijskog suda u Rijeci, pred kojim je u ožujku ove godine nepravomoćno osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Gospiću 1991.

Norac će prihvatiti ahtjev istražitelja Haškog suda da ga saslušaju u svojstvu osumnjičenika, obznanili su  njegovi odvjetnici.

"Norac je spreman prihvatiti razgovor s istražiteljima", rekao je odvjetnik Ivan Kern, što je potvrdio i odvjetnik Tomislav Sabljar dodajući kako mu je Norac u telefonskom razgovoru rekao da se "ne smatra krivim za djela za koja ga se sumnjiči".

"Držim da je pozitivno što je prihvatio razgovor, to je u njegovom interesu", izjavio je predstojnik vladina Ureda za suradnju s ICTY-em Frane Krnić. Prema proceduri Norac mora poslati pisani odgovor na zahtjev ICTY-a, koji u Uredu očekuju u ponedjeljak, dodao je.

Kao datum saslušanja, koje se treba održati u zagrebačkom Uredu ICTY-a, predložen je 12., a po potrebi i 13. i 14. kolovoza, što su odvjetnici ocijenili prekratkim rokom i najavili upućivanje zahtjeva za odgodu saslušanja do početka rujna.

Zahtjev za odgodu saslušanja riječkom Županijskom sudu i zagrebačkom Uredu ICTY-a vjerojatno ćemo dostaviti u ponedjeljak, 21. srpnja, rekao je odvjetnik Sabljar.

"Obrana generala Norca zamolila je da Ured intervenira kako bi se razgovor predviđen za 12. kolovoza prebacio za prve dane rujna. To je potrebno kako bi se general Norac bolje pripremio za razgovor, posebno za dio vezan za Oluju", rekao je Krnić.

On je danas o tome usmeno obavijestio Ured ICTY-a u Zagrebu a pisani zahtjev proslijedit će u ponedjeljak, dodao je.

Na pitanje o zabrinutosti odvjetnika da će zbog godišnjih odmora u državnim i vojnim ustanovama teško pribaviti sve potrebne podatke za obranu, Krnić je rekao kako će "Ured učiniti sve da odvjetnicima olakša pripreme i pomogne im u pribavi dokumenata".

Prilikom današnjeg boravka u Banjoj Luci, glavna tužiteljica ICTY-a Carla del Ponte je, odgovarajući na pitanje novinara o optužnici protiv generala Norca, kazala kako optužnica još nije podignuta ali da je istražni postupak protiv generala Norca okončan.

"Razmišljamo da li da proces u slučaju Norac prepustimo pravosuđu RH s obzirom da ga ono već procesuira. Još nismo donijeli konačnu odluku", dodala je Del Ponte.

Ocjenjujući izglede da hrvatskom pravosuđu, u slučaju podizanja optužnice, predmet bude prepušten, Frane Krnić je ranije rekao da je "teško prognozirati ali izgledi postoje" te da se o tome razgovara s Tužiteljstvom. Najbolju preporuku sposobnosti hrvatskog pravosuđa da procesuira ratne zločine pruža upravo suđenje tzv."Gospićkoj skupini" u Rijeci, ustvrdio je Krnić.

U operaciji Medački džep koju su od 9. do 15. rujna 1993. izvele postrojbe HV Operativne zone Gospić, sudjelovala je i 9. gardijska brigada pod zapovjedništvom, tada pukovnika, Mirka Norca.

Haški sud je za navodne ratne zločine počinjene u operaciji do sada optužio generala Rahima Ademija, tadašnjeg zapovjednika Operativne zone Gospić, i pokojnog generala Janka Bobetka, tadašnjeg načelnika Glavnog stožera HV-a, u čijoj se optužnici spominje i Norac.

U Bobetkovoj optužnici se navodi da je tijekom operacije protupravno lišeno života najmanje 100 Srba, uključujući 29 domaćih civila i pet zarobljenih srpskih vojnika. Također se navodi uništenje više od 300 kuća i staja u selima Medačkog džepa, južno od Gospića.

Za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjene tijekom i nakon operacije Oluja, od 5. kolovoza do 15. studenoga ICTY, je optužio umirovljenog generala Antu Gotovinu.

U optužnici se navode protupravna ubojstva najmanje 150 krajinskih Srba, nestanak stotina njih te pljačka ili uništenje oko 12.000 stambenih objekata.  

Pročitajte više