Haag presudio: Grčka je blokiranjem ulaska Makedonije u NATO prekršila sporazum

MEĐUNARODNI sud pravde u Haagu presudio je kako Grčka,  vezano uz spor oko imena,  nije imala pravo blokirati ulazak Makedonije u NATO.

Sud je zaključio kako je Grčka tim potezom prekršila obveze iz bilateralnog sporazuma kojeg su zemlje sklopile 1995. godine, a prema kojem je dogovoreno da se Grčka neće protiviti članstvu Makedonije u međunarodnim organizacijama pod uvjetom da ona zahtjev podnese pod imenom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija.

Podsjetimo, Makedonija je prije tri godine Međunarodnom sudu pravde tužila Grčku zbog stavljanja veta na početak pregovora o pristupanju NATO-u. Spor oko imena traje još od 1991. godine kada je Makedonija proglasila neovisnost pod imenom koje nosi i sjeverna pokrajina u Grčkoj.

Iako je konačna, ova presuda pravno ne obvezuje Grčku da se i ubuduće suzdrži od sličnih poteza, ona se ipak može promatrati kao diplomatska pobjeda Makedonije, jer će u političkom smislu Grcima odsad biti teže opravdati slične akcije.

"Uz dužno poštovanje ICJ-u kao glavnom pravosudnom tijelu Ujedinjenih naroda, Grčka će proučiti njegovu odluku. Nastavit ćemo tragati za diplomatskim rješenjem našeg problema s nadom da ćemo na obostrano zadovoljstvo pronaći prikladno ime za Makedoniju", poručilo je grčko ministarstvo vanjskih poslova nakon presude.

Pročitajte više