Hamas hakirao izraelske vojnike. Pretvarali se da su zgodne žene, slali im slike

Screenshot: IDF

DESECIMA izraelskih vojnika su hakirani mobiteli. Hakirali su ih pripadnici Hamasa i to tako što su se pretvarali da su zgodne žene koje ih žele upoznati. 

O svemu je izvijestila izraelska vojska koja je poručila kako su vojnicima poslane lažne fotografije mladih žena te kako su tako namamljeni da skinu aplikaciju preko koje bi mogli dobiti još fotografija.

No, ono što vojnici nisu znali je da i ta aplikacija pristupa i drugim podacima s mobilnog uređaja, odnosno da ga hakira. 

Glasnogovornik vojske je izvijestio kako nije došlo do značajne krađe informacija prije nego što je sve otkriveno. 

Treći pokušaj hakiranja

BBC javlja kako je ovo treći pokušaj hakiranja mobilnih uređaja izraelskih vojnika u zadnjih nekoliko godina, ali dodaje i kako je ovo najozbiljniji pokušaj do sada.

“Uče i sve su bolji u tome”, rekao je poručnik Jonathan Conricus. 

Dodao je kako su se hakeri predstavljali kao mlade žene s lošim hebrejskim jezikom te su tvrdili da su imigrantice te da imaju poteškoća sa sluhom, kako bi sve izgledalo uvjerljivije. 

Kako je sve funkcioniralo?

Nakon što bi se sprijateljile s vojnicima, “djevojke” bi izraelskim vojnicima slale link preko kojeg su govorile da će poslati još fotografija. No, zapravo je taj link vodio na štetni softver koji je napadao mobilni uređaj. 

Jednom kada bi vojnici kliknuli na link, program bi im ubacio virus koji bi hakerima dao uvid u privatne podatke vojnika, uključujući lokacije, fotografije i kontakte. 

Mogao je i sam snimati razgovore ili fotografije. 

Poručnik Conricus je rekao kako je izraelska vojska sve otkrila prije par mjeseci, ali kako je i dalje nadzirala situaciju. 

Vojska je i ranije upozoravala vojnike da moraju biti oprezni s mobitelima i pametnim uređajima kako ne bi bili hakirani. 
 

Pročitajte više