Hamas i Fatah potpisali primirje

NOĆAS je na snagu stupio prekid vatre koji je dogovoren između dvije suprotstavljene palestinske frakcije - Hamasa i Fataha, prenosi BBC.

Dogovor o primirju uslijedio je nekoliko dana poslije sukoba između ekstremnog pokreta Hamas, koji je na čelu palestinske vlade, i Fataha, čiji je lider palestinski predsjednik Mahmud Abas.

U najžešćim sukobima otkako je Hamas pobijedio na izborima, prošle godine, ubijeno je više od 30 ljudi.

Prema dogovoru o prekidu vatre, do kojeg je došlo uz pomoć egipatskih posrednika, i Hamas i Fatah treba povući svoje naoružane pristalice sa ulica Gaze, ukloniti sve kontrolne punktove i predati tužiteljstvu sve osumnjičene za ubojstva.

"Zahtijevamo da se svi ekstremisti povuku sa ulica i da se sve ekstremističke grupe vrate u svoja sjedišta. Pozivamo i Fatah i Hamas da ostanu privrženi i da ispoštuju postignuti dogovor", rekao je šef diplomacije Mahmud Zahar, koji je objavio primirje.

Portparol Fataha, stranke predsjednika Abasa, obećao je da će njegova strana poštivati dogovor.

"Jedna od stvari oko koje su se svi složili je okončanje nasilja, uklanjanje svih vojnih kontrolnih punktova, oslobađanje otetih ekstremista sa obje strane i nastavak razgovora između Fataha i Hamasa", rekao je o stavu Hamasa Ahmed Jusuf, savjetnik palestinskog premijera.

Sukobi prethodnih dana između dvije palestinske frakcije doveli su do prekida razgovora o formiranju vlade nacionalnog jedinstva i ponovo su pojačali bojazan da bi Palestinci mogli da skliznu u građanski rat.

Uz to i Fatah i Hamas će dosta dobro shvatiti koliko većina stanovništva priželjkuje da vidi kraj nasilja na njihovim ulicama.

Nakon što je proglašen prekid vatre između Hamasa i Fataha, u Pojasu Gaze došlo je do zračnog napada izraelskih snaga za koji se još ne zna ima li žrtava.

A.B.
Foto AFP

Pročitajte više